wtorek, 1 grudnia 2015

piernikowe ludziki

Przepis na piernikowe ludziki, który dziś Wam prezentuję stosuję od dawna, gdy tylko potrzebne są jakieś smakowite drobiazgi na kiermasz lub inną okazję.
Ciasto jest przyjemne w obróbce, aromatyczne i zwarte, rośnie odrobinę podczas pieczenia, a gładka powierzchnia wypieków jest wygodna do dekoracji lukrem.
Zróbcie już dziś, a dekorować w dowolny sposób możecie nawet tuż przed świętami, mogą to zrobić również maluchy, które nie tylko będą siedziały cicho podczas przedświątecznej krzątaniny, ale także poćwiczą troszkę manualnie.
Kształty oraz dekoracja zależą tylko od waszej wyobraźni, pozwólcie sobie ją pobudzić w tym magicznym okresie.

piernikowe ludziki
piernikowe ludziki




składniki na 40 pierniczków:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki żytniej,
  • 2 Łyżki przyprawy do pierników,
  • 1 Łyżka płaska proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 300 g miodu,
  • 200g melassy,
  • 150 ml wody,
  • 1/4 szklanki bardzo drobno pokrojonej kandyzowanej skórki citronu,
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • 150g cukru pudru,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • kolorowe posypki do dekoracji,





sposób przygotowania pierniczków:


Umieścić w garnuszku miód, wodę oraz melassę. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Zdjąć z gazu i odstawić do ostudzenia.

W misce wymieszać mąki z solą, proszkiem do pieczenia, drobno posiekaną skórką citronu oraz przyprawą do pierników.

Umieścić przestudzoną masę miodową w mieszance mąk, wbić żółtko i dokładnie wymieszać, najlepiej przy pomocy robota kuchennego (hak).

Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Nagrzać piekarnik do 175°C.

Przygotować blaszki- przykryć papierem do pieczenia lub matą silikonową do pieczenia.

Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować 1/4 ciasta na grubość około 1 cm.

Z ciasta wykrawać kształty*.

Ciasteczka delikatnie przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 15 minut, aż brzegi zaczną się brązowieć.

Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia.


przygotowanie lukru:

W celu przygotowania lukru należy rozetrzeć grzbietem łyżki cukier puder z białkiem oraz niewielką ilością soku z cytryny, aż do uzyskania gładkiej gęstej lukrowej masy.
Lukier powinien być na tyle gęsty, aby można było go wyciskać przy pomocy tutki na pierniczki, nie może się on również zbyt mocno rozlewać na boki.
Aby uzyskać optymalną gęstość, należy stopniowo dodawać więcej soku z cytryny lub cukru pudru.
Wystudzone pierniczki ozdabiać lukrem i dekorować według uznania posypkami.

Udekorowane pierniczki pozostawić na kilkanaście godzin, aż do całkowitego wyschnięcia lukru.

Szczelnie zapakowane w celofan mogą poleżeć do 3 miesięcy.

*Jeśli planujecie powiesić pierniczki na choince, warto zrobić przed pieczeniem dziurkę za pomocą słomki.

piernikowe ludziki
piernikowe ludziki

piernikowe ludziki
piernikowe ludziki


piernikowe ludziki
piernikowe ludziki

piernikowe ludziki
piernikowe ludziki





2 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS