piątek, 27 listopada 2015

pepparkakor

Przepis na oryginalne świąteczne pierniczki rodem ze Szwecji już u mnie jest! Może zdarzyło się Wam już je skosztować, np. w markecie :”IKEA”*, smak oraz konsystencja idealna do herbaty, kawy oraz kakao. Pełne aromatycznych, rozgrzewających przypraw, chrupiące, cieniutkie i lekkie. Pięknie zachowują kształt, wobec czego mogłam użyć zimowego wykrawacza, takie płatki śniegu to ja lubię ;)
Wyraźnie przebija się w nich charakterystyczny smak melasy, która została uwzględniona w przepisie. Jeżeli lubicie, ten lekko cierpki, anyżkowy posmak, pepparkakor staną się Waszymi faworytami w okresie zimowym, moimi są od kilku lat.

pierniczki
pepparkakor



składniki na około 100 sztuk:
  • 170 g cukru drobnego,
  • 100 ml melasy,
  • 100 ml wody,
  • 125 g masła,
  • 1 Łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego,
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
  • 400 g maki pszennej,
  • szczypta soli,


sposób przygotowania:

mąka do podsypywania oraz ewentualnie cukier puder do oprószenia

Cukier, mealsę oraz wodę umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiać do przestudzenia.

Mąkę przesiać z przyprawami, solą oraz proszkiem do pieczenia.

Do maki wrzucić posiekane masło oraz przestudzoną masę z rondelka.
Wszystko razem ugnieść za pomocą robota z hakiem na gładką, jednolitą masę. Można wykonać tę pracę również ręką, ale ciasto jest twarde i musi zostać bardzo dokładnie wygniecione, więc proponuję wyręczyć się robotem kuchennym.

Odstawić zawinięte w folię spożywczą ciasto na 3 godziny do lodówki.

Przygotować sobie blaszki przykrywając je papierem do pieczenia.

Nagrzać piekarnik do 175°C.

Ciasto odrywać partiami i wałkować na bardzo cienkie płaty na oprószonym mąka blacie lub bezpośrednio na papierze do pieczenia (około 3mm.- tym cieńsze, tym lepsze!).

Swoje ciasto wałkowałam między dwoma lekko oprószonymi mąką płatami papieru do pieczenia.

Wykrawać dowolne kształty i przekładać na szerokim nożu na blaszki.

Blaszki z ciastkami wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec do lekkiego zarumienienia brzegów, około 6- 8 minut, zależnie od wykrawanych kształtów.

Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozwolić odpocząć chwilkę na blaszce, następnie delikatnie zdjąć i odłożyć do całkowitego przestudzenia.

Wystudzone ciastka można oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego są pyszne.

Przechowywać w szczelnym pojemniku.


* przepis bazuje na oryginalne pepparkakor ze strony „IKEA” 

pepparkakor
pepparkakor


pepparkakor
pepparkakor


pepparkakor
pepparkakor

pepparkakor
pepparkakor


pepparkakor
pepparkakor



pepparkakor
  pepparkakor 







8 komentarzy:

  1. Ja to bym zrobiła z takimi korzenną granolę! Śliczne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis! Do wypróbowania koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale Ci wyszły. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2015 :) Jeszcze zostały dwa dni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zadziwia wie znajomość szwedzkiej kuchni. Widać, że Ikea wywarła wrażenie nie tylko meblami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. meble akurat sa kiepskiej jakości ;)

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS