piątek, 9 października 2015

babeczki z czereśniami/wiśniami i czekoladą


Z okazji akcji „w wiśniowym sadzie” postanowiłam sprawdzić swoją kreatywność i stworzyć „coś od siebie”. Moje pierwsze myśli skierowane były w kierunku słynnego tortu z Schwarzwaldu, jednak pomysł objawiał mi się jako bardzo trywialny i oklepany, swoją drogą nie miałam ochoty na takie połączenie smaków. Nie mogłam za nic zdobyć wiśni, więc zadowolić się musiałam czereśniami i to właśnie one doskonale dopełniają całość kompozycji. Babeczki są pyszne, lekkie, z niespodzianką w środku, czekolada podkreśla -nie dominuje, krem na bazie mascarpone i czereśnia nad „i”, to było właśnie TO! 


babeczki z kremem i owocami

składniki na 12 babeczek:
  • 150g masła,
  • 110g drobnego cukru,
  • 155g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do piczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 jaja,
  • 1 Łyżka extraktu waniliowego,
  • 2- 3 Łyżki kremówki, mleka, maślanki,
  • 100g groszków czekoladowych,
  • 12 wydrylowanych czereśni/wiśni,

składniki na krem:

  • 250g schłodzonego mascarpone,
  • 200g schłodzonej kremówki,
  • 2Łyżki cukru pudru,
  • nasionka z 1/4 laski wanilii

ponadto:

  • 12 czereśni/wiśni do dekoracji,
  • posypka czekoladowa,


sposób przygotowania babeczek:

Nagrzać piekarnik 170°C.

Wyłożyć formę papilotkami.

Utrzeć masło w temperaturze pokojowej z cukrem na jasna puszysta masę.

Dodawać kolejno jajka, robiąc około 5 sekundowe odstępy przed dodaniem kolejnego wciąż ucierając.
Do masy dodać extrakt oraz kremówkę (mleko, maślankę)

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać z groszkami czekoladowymi. Odstawić.

Wsypać przesiane mąkę z groszkami czekoladowymi do mixu suchych składników i delikatnie połączyć.
Nie mieszać zbyt długo.

Masę rozdzielić równomiernie do wyłożonych papilotkami foremek za pomocą łyżki do lodów.

Do każdej babeczki wcisnąć po wydrylowanej czereśni/wiśni (można w każdej czereśni zamiast pestki umieścić po kawałeczku czekolady).

Wstawić babeczki do nagrzanego piekarnika i piec około 20- 25 min.

Upieczone babeczki wyjąć z blaszki na kratownicę i odstawić do całkowitego ostudzenia.

sposób przygotowania kremu:


W misie miksera umieścić mocno schłodzone mascarpone oraz kremówkę i ubić na gęsta masę (stopniowo zwiększając obroty) dodając pod koniec ubijania przesiany cukier puder oraz ziarenka wanilii.

Ubity krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wycisnąć na każdej babeczce spiralnym ruchem porcję kremu.

Każdą babeczkę posypać drobinkami czekolady i na szczycie każdej kremowej góry umieścić po czereśni/wiśni.


Przechowywać w lodówce do 2 dni.

babeczki z owocami

babeczki z kremem i owocami

babeczki z owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS