Z okazji akcji „w wiśniowym sadzie” postanowiłam sprawdzić swoją kreatywność i stworzyć „coś od siebie”. Moje pierwsze myśli skierowane były w kierunku słynnego tortu z Schwarzwaldu, jednak pomysł objawiał mi się jako bardzo trywialny i oklepany, swoją drogą nie miałam ochoty na takie połączenie smaków. Nie mogłam za nic zdobyć wiśni, więc zadowolić się musiałam czereśniami i to właśnie one doskonale dopełniają całość kompozycji. Babeczki są pyszne, lekkie, z niespodzianką w środku, czekolada podkreśla -nie dominuje, krem na bazie mascarpone i czereśnia nad „i”, to było właśnie TO!
- 150g masła,
- 110g drobnego cukru,
- 155g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do piczenia,
- szczypta soli,
- 3 jaja,
- 1 Łyżka extraktu waniliowego,
- 2- 3 Łyżki kremówki, mleka, maślanki,
- 100g groszków czekoladowych,
- 12 wydrylowanych czereśni/wiśni,
składniki na krem:
- 250g schłodzonego mascarpone,
- 200g schłodzonej kremówki,
- 2Łyżki cukru pudru,
- nasionka z 1/4 laski wanilii
ponadto:
- 12 czereśni/wiśni do dekoracji,
- posypka czekoladowa,
Nagrzać piekarnik 170°C.
Wyłożyć formę papilotkami.
Utrzeć masło w temperaturze pokojowej z cukrem na jasna puszysta masę.
Dodawać kolejno jajka, robiąc około 5 sekundowe odstępy przed dodaniem kolejnego wciąż ucierając.
Do masy dodać extrakt oraz kremówkę (mleko, maślankę)
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać z groszkami czekoladowymi. Odstawić.
Wsypać przesiane mąkę z groszkami czekoladowymi do mixu suchych składników i delikatnie połączyć.
Nie mieszać zbyt długo.
Masę rozdzielić równomiernie do wyłożonych papilotkami foremek za pomocą łyżki do lodów.
Do każdej babeczki wcisnąć po wydrylowanej czereśni/wiśni (można w każdej czereśni zamiast pestki umieścić po kawałeczku czekolady).
Wstawić babeczki do nagrzanego piekarnika i piec około 20- 25 min.
Upieczone babeczki wyjąć z blaszki na kratownicę i odstawić do całkowitego ostudzenia.
sposób przygotowania kremu:
W misie miksera umieścić mocno schłodzone mascarpone oraz kremówkę i ubić na gęsta masę (stopniowo zwiększając obroty) dodając pod koniec ubijania przesiany cukier puder oraz ziarenka wanilii.
Ubity krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wycisnąć na każdej babeczce spiralnym ruchem porcję kremu.
Każdą babeczkę posypać drobinkami czekolady i na szczycie każdej kremowej góry umieścić po czereśni/wiśni.
Przechowywać w lodówce do 2 dni.
babeczki z owocami |
babeczki z kremem i owocami |
babeczki z owocami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoim pomysłem :)