wtorek, 29 września 2015

szarlotka


szarlotka...
...podczas ostatniego pobytu w szpitalu zmuszona byłam pobyć troszkę w bezruchu, to było męczące. Zazwyczaj mnie roznosi, moje 100 000 myśli i pomysłów na sekundę nie mogły w żaden sposób znaleźć ujścia...istna katorga dla mnie.
Za oknem uginały się od rumianych owoców silne gałęzie jabłonki, jej liście szeleściły głośno, tworząc najpiękniejszą w świecie melodię dla miłośnika dobrodziejstw natury, przypominały dźwięk szeleszczącego strumienia.
Nie potrafię przełknąć nic ze szpitalnego jedzenia, co chyba nikogo nie zaskoczy, więc w myślach tworzyłam własne przepisy by choć w namiastce zaspokoić apetyt. Marzyłam o szarlotce, takiej bardzo jabłkowej na cieniutkim kruchym cieście, z wąską warstewką lukru.
Zaczęłam szukać przepisu na nią, ale nie znalazłam, wszystkie znalezione przepisy albo okazywały się przepisami na jabłeczniki lub ciasto nadmiernie mokło od owoców, lub było zbyt twarde, a co najgorsze za grube.
Musiałam usiąść i sama napisać idealny przepis, efektem swojej pracy dzielę się dziś z Wami, być może i Wy poszukujecie bezskutecznie przepisu na szarlotkę idealną.
Oto ona!
Moja szarlotka doskonała.


szarlotka




Składniki na ciasto szarlotki*:

  • 300g mąki,
  • 150g zimnego masła,
  • 75g cukru pudru,
  • szczypta miałkiej soli,
  • skórka z niewoskowanej cytryny,
  • 1jajo,
  • 2Ł quarku,(drobno mielonego twarogu)

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 100g masła,
  • 1 Łyżka cynamonu,
  • sok z cytryny,
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • 2 Ł mąki ziemniaczanej

Ponadto:

  • 100g mielonych orzechów włoskich,
  • 100g cukru pudru,
  • 1/4 szklanki gorącej wody,
  • 1 Łyżka soku z cytryny,

Sposób przygotowania nadzienia:


W szerokim garnku rozpuścić masło, wsypać na nie cynamon oraz jabłka, posypać cukrem, zalać sokiem z cytryny i smażyć na niewielkiej mocy palnika aż do częściowego rozpadu jabłek.

W szklance soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać mieszaninę do musu jabłkowego, szybko i dokładnie wymieszać.

Poddusić mus aż zgęstnieje, lecz nie doprowadzać do całkowitego rozpadu cząstek jabłek.

Odłożyć do przestudzenia.


Sposób przygotowania ciasta:

Wymieszać w misie mąkę z solą, cukrem i skórką cytrynową.

W mieszance składników suchych zrobić wgłębienie, umieścić pokrojone w kostkę mocno schłodzone masło, quark oraz jajo.

Składniki posiekać za pomocą szerokiego noża zagarniając do wewnątrz.

Zagnieść przy pomocy schłodzonych dłoni szybkimi ruchami kruche ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części 2/3 i 1/3, zawinąć je w folię spożywczą i umieścić na przynajmniej 3h w lodówce.

Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 170°C.

Wyjąć 2/3 ciasta z lodówki, rozwałkować na oprószonym blacie ponad wielkość formy.

Wyłożyć dno formy ciastem, z pozostałego wyciąć pasek i wyłożyć nim boki.

Posypać dno formy mielonymi orzechami, na orzechy wyłożyć przestudzony mus.

Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nią formę delikatnie dociskając.

Odciąć nadmiar (jak na załączonym zdjęciu- za pomocą wałka).

Z pozostałego ciasta można uformować dowolną dekorację.

Wierzch ciasta ponakłuwać kilkukrotnie.

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 40-50 minut, gdy wierzch zacznie się niebezpiecznie rumienić można przykryć szarlotkę płatem papieru do pieczenia.

Upieczone ciasto odłożyć do ostudzenia, zbyt szybko wyjęte z obręczy mogłoby się rozpaść.

Przygotowanie lukru:

Przesiać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki z sokiem z cytryny i gorącą wodą.
Lukier powinien być gęsty, lecz jednak dać się z łatwością rozsmarować.

Jeżeli lukier będzie wydawał się zbyt rzadki należy dodać więcej cukru pudru, jeśli będzie zbyt gęsty, można dodać soku z cytryny.

Ostudzone ciasto polukrować i odłożyć do stężenia lukru.

Najlepiej smakuje jeszcze letnie.


*średnica 30 cm.

szarlotka

szarlotka

szarlotka

szarlotka


szarlotka

Jabłko z cynamonem 2015

8 komentarzy:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS