szarlotka...
...podczas ostatniego pobytu w szpitalu zmuszona byłam pobyć troszkę w bezruchu, to było męczące. Zazwyczaj mnie roznosi, moje 100 000 myśli i pomysłów na sekundę nie mogły w żaden sposób znaleźć ujścia...istna katorga dla mnie.
Za oknem uginały się od rumianych owoców silne gałęzie jabłonki, jej liście szeleściły głośno, tworząc najpiękniejszą w świecie melodię dla miłośnika dobrodziejstw natury, przypominały dźwięk szeleszczącego strumienia.
Nie potrafię przełknąć nic ze szpitalnego jedzenia, co chyba nikogo nie zaskoczy, więc w myślach tworzyłam własne przepisy by choć w namiastce zaspokoić apetyt. Marzyłam o szarlotce, takiej bardzo jabłkowej na cieniutkim kruchym cieście, z wąską warstewką lukru.
Zaczęłam szukać przepisu na nią, ale nie znalazłam, wszystkie znalezione przepisy albo okazywały się przepisami na jabłeczniki lub ciasto nadmiernie mokło od owoców, lub było zbyt twarde, a co najgorsze za grube.
Musiałam usiąść i sama napisać idealny przepis, efektem swojej pracy dzielę się dziś z Wami, być może i Wy poszukujecie bezskutecznie przepisu na szarlotkę idealną.
Oto ona!
Moja szarlotka doskonała.
szarlotka |
Składniki na ciasto szarlotki*:
- 300g mąki,
- 150g zimnego masła,
- 75g cukru pudru,
- szczypta miałkiej soli,
- skórka z niewoskowanej cytryny,
- 1jajo,
- 2Ł quarku,(drobno mielonego twarogu)
Nadzienie jabłkowe:
- 1 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 100g masła,
- 1 Łyżka cynamonu,
- sok z cytryny,
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- 2 Ł mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- 100g mielonych orzechów włoskich,
- 100g cukru pudru,
- 1/4 szklanki gorącej wody,
- 1 Łyżka soku z cytryny,
Sposób przygotowania nadzienia:
W szerokim garnku rozpuścić masło, wsypać na nie cynamon oraz jabłka, posypać cukrem, zalać sokiem z cytryny i smażyć na niewielkiej mocy palnika aż do częściowego rozpadu jabłek.
W szklance soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać mieszaninę do musu jabłkowego, szybko i dokładnie wymieszać.
Poddusić mus aż zgęstnieje, lecz nie doprowadzać do całkowitego rozpadu cząstek jabłek.
Odłożyć do przestudzenia.
Sposób przygotowania ciasta:
Wymieszać w misie mąkę z solą, cukrem i skórką cytrynową.
W mieszance składników suchych zrobić wgłębienie, umieścić pokrojone w kostkę mocno schłodzone masło, quark oraz jajo.
Składniki posiekać za pomocą szerokiego noża zagarniając do wewnątrz.
Zagnieść przy pomocy schłodzonych dłoni szybkimi ruchami kruche ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części 2/3 i 1/3, zawinąć je w folię spożywczą i umieścić na przynajmniej 3h w lodówce.
Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 170°C.
Wyjąć 2/3 ciasta z lodówki, rozwałkować na oprószonym blacie ponad wielkość formy.
Wyłożyć dno formy ciastem, z pozostałego wyciąć pasek i wyłożyć nim boki.
Posypać dno formy mielonymi orzechami, na orzechy wyłożyć przestudzony mus.
Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nią formę delikatnie dociskając.
Odciąć nadmiar (jak na załączonym zdjęciu- za pomocą wałka).
Z pozostałego ciasta można uformować dowolną dekorację.
Wierzch ciasta ponakłuwać kilkukrotnie.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 40-50 minut, gdy wierzch zacznie się niebezpiecznie rumienić można przykryć szarlotkę płatem papieru do pieczenia.
Upieczone ciasto odłożyć do ostudzenia, zbyt szybko wyjęte z obręczy mogłoby się rozpaść.
Przygotowanie lukru:
Przesiać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki z sokiem z cytryny i gorącą wodą.
Lukier powinien być gęsty, lecz jednak dać się z łatwością rozsmarować.
Jeżeli lukier będzie wydawał się zbyt rzadki należy dodać więcej cukru pudru, jeśli będzie zbyt gęsty, można dodać soku z cytryny.
Ostudzone ciasto polukrować i odłożyć do stężenia lukru.
Najlepiej smakuje jeszcze letnie.
*średnica 30 cm.
szarlotka |
szarlotka |
szarlotka |
szarlotka |
szarlotka |
Cudowne ciacho.
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
OdpowiedzUsuńJest śliczna! Aż szkoda kroić ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
i jeść mi było szkoda, ale była tak pyszna, że juz jej dawno nie ma ;)
UsuńJest piękna :) Idealna po prostu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuńależ ona ślicznie wygląda! piękny wierzch :)
OdpowiedzUsuńciesze się, że Ci się podoba :)
Usuń