wtorek, 15 września 2015

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym

przepis zaimportowałam z mojego bloga (14.04.15)

Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych, a w połączeniu z orzechowym nadzieniem skrytym w puchatym rogaliku sprawi, że każdy z wielką chęcią sięgnie po kolejnego, kolejnego i kolejnego. Chciałabym podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na rogaliki drożdżowe, nadzienie opracowałam sama a stanowi ono całe clou sprawy. Nieco zmodyfikowany przepis na ciasto pochodzi od samej Mistrzyni, Pani Dorotki prowadzącej :” Moje wypieki”. Dla wielu zwijanie rogalików to rutyna, a dla tych, którzy jeszcze tego nigdy nie robili załączam krótki instruktaż, z którego pomocą każdy sobie poradzi z zawinięciem rogala ;).



Składniki na 4 blachy rogalików.


Składniki na ciasto:

  • 560 g. mąki pszennej tortowej,
  • 9 g. drożdży suchych,
  • 350 ml. letniego mleka,
  • 2 jaja,
  • 80 g. roztopionego masła,
  • 75 g. cukru,
  • pół łyżeczki soli
  • mąka do podsypywania

Składniki na nadzienie orzechowe:
  • 150 g. mielonych ze skórką orzechów laskowych lub migdałów,
  • duża szczypta soli,
  • 150 g. marcepanu schłodzonego,
  • 5 kropli extraktu lub aromatu z gorzkich migdałów,
  • 1 Łyżka „Kirschwasser” (cherry będzie ok),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 75 g. cukru z wanilią,
  • 4 Łyżki śmietany kremówki,
  • 1 białko,
  • 1 Łyżka płynnego miodu


Opcjonalnie:
  • cukier puder do oprószenia,
  • około pół szklanki podprażonych płatków migdałów,
  • 100 g. przesianego cukru pudru,
  • 2-3 Łyżki gorącej wody,
  • kilka kropel soku z cytryny,
...............................................................................................................

Przygotowanie nadzienia:


Schłodzony marcepan zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać ze zmielonymi orzechami, wrzucić do malaksera i zmiksować z pozostałymi składnikami na jednolita masę. Nie miksować za długo, żeby nie zaczęło się robić masło orzechowe. 

Można zmiksować mikserem ręcznym.

Przełożyć do miseczki i odłożyć przykryte na bok.


Przygotowanie ciasta:


Wymieszać w misce przesianą mąkę z suchymi drożdżami, solą oraz cukrem.
Wlać do masła mleko, roztrzepać, wrzucić jajka, połączyć i przelać całość do mąki.
Mieszać ciasto aż powstanie jednolita masa, zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto będzie dość mokre, jednak najlepiej nie dosypywać mąki na tym etapie.

Przełożyć ciasto do oprószonej mąka większej miski i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i lekko wyrobić, podzielić na 4 części.
3 części odłożyć na bok i przykryć, aby nie wyschły.

Pozostałą na blacie część rozwałkować w okrąg o grubości około 5mm i podzielić, najlepiej przy pomocy radełka na 8 części. Jak tort.

Podstawę każdego trójkąta lekko naciąć i nakładać po łyżeczce nadzienia.
Rogaliki zwijać jak w foto- instrukcji.

Zwinięte rogaliki układać w sporych odstępach od siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Przykryć i odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce (około 30 min.).

Nagrzać piekarnik do 180°C.
Napuszone rogaliki piec na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zbrązowienia rożków. (13- 15 min.)

Przełożyć upieczone rogaliki do całkowitego wystudzenia na kratownicę i wedle upodobania polać lukrem a następnie posypać podprażonymi migdałami lub oprószyć cukrem pudrem.

W celu wykonania lukru należy rozetrzeć grzbietem Łyżki przesiany cukier puder z Łyżką gorącej wody i kilkoma kroplami soku z cytryny. Dolewać wrzątku lub dosypywać cukru pudru aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier musi być wyraźnie gęsty i biały.

Rogaliki przechowujemy w szczelnym pojemniku do 2 dni.

Najlepsze są jeszcze ciepłe ale nie gorące, brzuch może rozboleć!





4 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS