niedziela, 20 września 2015

Muffinki z rabarbarem lub jabłkiem ;)

przepis z mojego bloga (02.05.15)

Lubicie rabarbar?
Ja nie wiedziałam, że go lubię, póki nie spróbowałam tych muffinek. W przeciwieństwie do lekkich babeczek Toffifee te są typowymi muffinkami z owocami. Mają fajną, wyraźną strukturę, która jest doskonale wzbogacana poprzez chrupiący wierzch z uprażonych płatków migdałowych. Jak każde muffinki są banalnie proste w wykonaniu, a przepis na nie dedykuję w szczególności osobą, które jeszcze nie zdecydowały się na upieczenie swoich pierwszych muffinek ;). Polecam do wykonania z rabarbarem, chociaż z jabłkiem mogą być równie pyszne, oj chyba niebawem wypróbuję tej kombinacji ;D.


Składniki na 12 muffinek:

  • 190g mąki pszennej,
  • 150g cukru kryształu,
  • 50g płatków owsianych,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • duża szczypta soli,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 1 jajo XL,
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • ¼ szklanki rozpuszczonego, przestudzonego masła,
  • 300g pokrojonego w plasterki 1-2 cm rabarbaru,

Ponadto:

  • 50g migdałów w płatkach,
  • cukier cynamonowy (cukier wymieszany z cynamonem 1:8)




Sposób przygotowania:




Wyłożyć papilotkami blaszkę do muffinek.

Nagrzać piekarnik do 175°C.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dorzucić płatki owsiane i wymieszać. Odstawić na bok.

Wymieszać trzepaczką, lub widelcem kefir z masłem, olejem i jajkiem.

Dorzucić do mąki pokrojony rabarbar i wymieszać szybciutko, tylko do obtoczenia rabarbaru.

Wlać do składników mokrych suche i raz- dwa wymieszać.

Ciasto porozkładać w miarę równo do papilotek za pomocą łyżki do lodów, lub dwóch łyżek.

Każdą muffinkę posypać z wierzchu płatkami migdałów i posypać szczyptą cukru cynamonowego.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20- 28 minut*.

Upieczone muffinki wystudzić na kratce.

Smacznego!






* Temperatura oraz czas pieczenia mogą się nieco różnić w zależności od piekarnika.

4 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS