czwartek, 24 września 2015

ciasto marchewkowe z pestkami dyni


przepis zaimportowałam ze swojego bloga (21.05.15)

Jedni je kochają, inni nienawidzą, są tacy, co boją się go skosztować, a przecież to tylko ciasto, całkiem smakowite, zwłaszcza z poniższego przepisu o nucie marcepanowo- pomarańczowej. W UK pieczone często w korzennej, piernikowej nucie ze słonawym kremem, lubię, aczkolwiek wolę poniższą wersję. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, może nieco pracochłonne, ale efekt pyszny i zdrowy! Ciasto jest prawie bezglutenowe, beztłuszczowe, za to zawiera dużą ilość ziaren dyni, bogatych w cenne kwasy tłuszczowe i oczywiście spora dawkę marchewki, której nie czuć w smaku. Całość polana jest miękką polewą o niezwykle aromatycznej nucie pomarańczowej, która jest nieodłącznym elementem w tym przypadku. Robiłam je również w wersji z ziarnami słonecznika zamiast ziaren dyni, ciasto wychodzi równie łatwo, ale trochę traci na walorach estetycznych. Marzę o zastąpieniu pestek dyni pistacjami, myślę, że mogłoby być pysznie. Zmodyfikowany nieco przepis pochodzi z książki:”Weihnachts- Bäckerei” spod ręki Franziski Schweiger, którą m.in. wygrałam w konkursie za zdjęcia świątecznych wypieków w wydawnictwie „GU”. Dodam jeszcze, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość i jest wspaniale wilgotne.



 ciasto marchewkowe



Składniki na ciasto:

  • 200g uprażonych, zmielonych pestek dyni,
  • 50g uprażonych, zmielonych ze skórką migdałów,
  • 250g startej na małych oczkach marchewki,
  • 6 białek,
  • 120g drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 5 żółtek,
  • 200g surowej masy marcepanowej,
  • skórka otarta z niewoskowanej Bio pomarańczy,
  • 60ml „Kirschwasser”, można zastąpić nalewką wiśniową,
  • 50g mąki pszennej 550,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 200g kuwertury mlecznej,
  • 20g neutralnego w smaku oleju (np. słonecznikowy),
  • skórka otarta z połowy niewoskowanej pomarańczy Bio

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • 200g surowej masy marcepanowej,
  • 50-80g cukru pudru,
  • po szczypcie pomarańczowego i zielonego barwnika spożywczego

mielone migdały oraz masło do formy




Sposób przyrządzenia ciasta:

Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem i oprószyć zmielonymi migdałami, strzepnąć nadmiar.

Piekarnik nagrzać do 175°C.

W dużej misce wymieszać mielone pestki dyni z mielonymi migdałami, mąką i proszkiem do pieczenia. Odstawić.

Zmiksować na puszystą masę żółtka ze starta skórką z pomarańczy i marcepanem w kawałeczkach. Pod koniec ubijania wlać ostrożnie Kirschwasser. Odstawić.

Ubić białka z solą, pod koniec ubijania dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier, aż do otrzymania sztywnej piany.

Do miski z mielonymi orzechami, pestkami i mąką dodać startą marchewkę bez soku z dna pojemnika i wymieszać. Do miski dodawać naprzemiennie masę żółtkową z ubita pianą z białek i ostrożnie wymieszać, aby nie zniszczyć zbyt wielu pęcherzyków powietrza.

Gotową masę na ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na czas 45- 50 minut. Będzie w domu pachniało zapiekanką ziemniaczaną, ale bez obaw, ciasto nie zachowa tego aromatu po wystudzeniu.

Po wyznaczonym czasie wyjąć ciasto do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie polewy:

Posiekaną kuwerturę umieścić w miseczce nad parą wodną i pozwolić jej się stopniowo rozpuścić. Do całkowicie rozpuszczonej czekolady dodać olej oraz startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wylać równomiernie na wystudzone ciasto.


Przygotowanie dekoracji:


Założyć jednorazowe rękawiczki lateksowe przeznaczone do kontaktu z żywnością.
Surową masę marcepanową dobrze ugnieść z 50g przesianego cukru pudru.
Od masy odjąć 1/5 i szczelnie zawinąć w folię.
Pozostałą masę wygnieść z barwnikiem pomarańczowym zaczynając od maleńkiej ilości (na końcówce wykałaczki), dodając w razie konieczności przesiany cukier puder jeśli masa stanie się zbyt rzadka. Można w razie konieczności zwiększać stopniowo ilość barwnika aż do uzyskania pożądanego efektu. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru, gdyż barwa staje się intensywniejsza w miarę ugniatania. Masę zawinąć w folię i odłożyć na bok.
Pozostałą 1/5 masy potraktować identycznie jak resztę z zastosowaniem zielonego barwnika, z tym, że należy bardzo uważać z jego ilością, zbyt ciemny zielony będzie nieapetyczny.

Pomarańczową masę podzielić na 11 równych części, z każdej uformować marchewkę. Za pomocą przyrządów do rzeźbienia w masie plastycznej lub sztućców zrobić na każdej marchewce po kilka zagłębień.
Z zielonej masy uformować natki. Natki umieścić w zagłębieniach na szczycie każdej marchewki.
Poukładać gotowe marchewki na nieprzywierającym podłożu i umieścić na przynajmniej 2 godziny w lodówce.


Dekoracja ciasta:

Zrobić w cieście symetrycznie 8 otworów odpowiadających mniej więcej kształtem marchewkom. Do każdego otworku ostrożnie wsunąć po marchewce, 3 pozostałe ułożyć dowolnie na środku ciasta.


Gotowe, można degustować pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe, idealne dla niejadków.

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

4 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS