środa, 12 lipca 2017

babeczki z czarnymi porzeczkami i kremem



Miało dziś nie być posta, a jednak jest.
Krem niewyjściowo pokrył babeczki i miałam duże obiekcje, czy upubliczniać niniejszy przepis.
Postanowiłam go jednak umieścić na blogu, gdyż przepis sam w sobie jest w porządku, jedynie mój warsztat zawiódł (upał dopomógł tragedii), jednak pewna jestem, że wasze pirueciki z kremu będą idealne!
Przepis jak najbardziej aktualny właśnie teraz, gdy gałązki się uginają pod ciężarem tych niezwykle aromatycznych i bardzo zdrowych owoców.

Babeczki nie są przesłodzone w smaku, wykonanie proste i szybkie, do zrobienia nawet teraz.
Podstawa przepisu wielokrotnie już pojawiała się na blogu z różnymi dodatkami. Proporcje sprawdzone i dla mnie idealne, mogę tylko polecić go kolejny raz również Wam.


babeczki z porzeczkami



a



składniki na 12 babeczek:

składniki na krem:


  • 50 g porzeczek czarnych
  • 30 g cukru,
  • 125 g mascarpone
  • 250 g kremówki
  • 2 Łyżki cukru pudru


składniki na babeczki:


  • 0,5 szklanki umytych osuszonych czarnych porzeczek
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 130 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

oraz:
  • porzeczki do dekoracji

a







 sposób przygotowania:


Umieścić w garnuszku 50 gram. porzeczek i zasypać 30 g cukru.
Podgrzewać aż porzeczki puszczą sok i cukier się rozpuści (około 30 minut).
Ostudzić i przecedzić.
Otrzymany syrop po ostygnięciu powinien być bardzo gesty.
Odstawić do lodówki, będzie potrzebny w ostatnim etapie przygotowania.




przygotowanie babeczek:

Formę wyłożyć papilotkami.
Nagrzać piekarnik do 175°C.

W misie miksera umieścić masło, sól oraz cukier i utrzeć na jasną puszystą masę.
Do masy dodawać kolejno jajka w temperaturze pokojowej.

Przesiać w osobnej miseczce mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy maślano- jajecznej.
Wszystko razem szybciutko wymieszać.
Dodać osuszone porzeczki i wmieszać je delikatnie w ciasto.

Ciasto rozłożyć między papilotki i wstawić do piekarnika.

Piec 25 minut na środkowej szynie.

Upieczone babeczki wyjąć i odstawić do ostudzenia.



przygotowanie kremu:


Umieścić w misie mikser mascarpone i krótko utrzeć (kilka sekund).
Do utartego mascarpone dodać kremówkę i początkowo na niewielkich obrotach, następnie na coraz większych ubijać aż do otrzymania gęstniejącego kremu.
Zanim krem stanie się całkowicie ubity należy dodać do niego przesiany cukier puder i krótko zmiksować. Pod sam koniec wyjąć z lodówki gęsty syrop z porzeczek i wmieszać do kremu 2- 3 Łyżki. Możecie tak jak ja tylko pobieżnie zmieszać składniki, aby otrzymać marmurkowany efekt lub dokładnie wymieszać i otrzymacie wtedy jednolity kolor kremu.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z nakładką w kształcie wąskiej gwiazdki i na każdą babeczkę nałożyć po jednej porcji.

Owoce przeznaczone do dekoracji zamoczyć tuż przed zwieńczeniem babeczek w pozostałym syropie, dzięki temu będą pięknie lśniły, a ściekający syrop zapewni dodatkowe miłe doznania.

Przechowywać max. 2 dni w lodówce.






babeczki z porzeczkami


babeczki z czarnymi porzeczkami



babeczki z porzeczkami czarnymi


babeczki z owocami




6 komentarzy:

  1. Babeczki wyglądają uroczo!
    I na pewno też pysznie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze! No i krem w moim ulubionym kolorze ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie puszyste i delikatne!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS