środa, 14 grudnia 2016

Marcepanowe (migdałowe) ELIZY


O mojej słabości do eliz nie muszę chyba pisać już ani słowa. W zeszłym roku byliśmy na Weinachtsmarkcie w Norymberdze i miałam okazję przekonać się, jak powinny smakować prawdziwe Elizy, według tej pamięci kubków smakowych sporządziłam również następujący przepis. Oryginalne Elizy migdałowe pokrywa jedynie cienka warstwa lukru oraz obrane migdały. W tym roku jest to mój  przepis na elizy No.1 :) Polecam serdecznie do przetestowania, uważam, że przepis bardzo na to zasługuje i nie będziecie zawiedzeni.

ELIZY marcepanowe
ELIZY marcepanowe







składniki na dwie duże blaszki:

  • 200 g migdałów,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 200 g marcepanu,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej,
  • 2 białka z dużych jaj,
  • 170 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 Łyżki płaskie przyprawy do pieników (najlepiej własnej),
  • około 30 opłatków o średnicy 70 mm

lukier:

  • 200 g przesianego cukru pudru,
  • 2-3 Łyżki gorącej wody,
  • kilka kropel soku z cytryny


opcjonalnie:


  • polewa czekoladowa oraz mielone pistacje.





sposób przygotowania:

Prace należy rozpocząć od podprażenia migdałów oraz orzechów laskowych na mocno rozgrzanej suchej patelni. Należy często mieszać, aby się nie przypaliły.
Gdy orzechy będą wyraźnie pachnieć oraz zrobią się rumiane, należy je przesypać na blaszkę i pozostawić w suchym miejscu do całkowitego ostudzenia.

Zimne orzechy należy zmielić w młynku, uważając przy tym, aby nie trwało to zbyt długo, gdyż może zacząć się wytrącać łuszcz.

Kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz cytrynową należy bardzo drobno posiekać, można również wrzucić je do malaksera i pulsacyjnie posiekać.

Białka należy utrzeć z cukrem, marcepanem, solą oraz przyprawą do piernika na jednolitą masę.

W osobnej misce wymieszać zmielone orzechy oraz kandyzowane skórki owoców. Otrzymaną mieszankę wsypać do miski z białkami i dokładnie wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 170°C (termoobieg).

Na blaszkach ułożyć opłatki.

Na każdym opłatku ułożyć po porcji masy, którą za pomocą zanurzonego w zimnej wodzie noża należy rozsmarować z zachowaniem około 5 mm rantu.

Proponuję zachowanie jednolitej grubości około 10 mm w najszerszym punkcie, aby cała partia wypiekała się jednolicie.

Blaszki z elzami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-17 minut, nie przetrzymywać zbyt długo, aby nie zrobiły się twarde.

Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Ostudzone pierniczki polukrować pędzelkiem.


przygotowanie lukru:

W celu przygotowania lukru należy utrzeć dokładnie ze sobą cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę, aż do otrzymania jednolitej, mlecznej konsystencji.

Jeśli lukier będzie Wam się wydawał zbyt rzadki, powinniście dodać nieco cukru pudru. W przypadku, gdyby wydawał się Wam zbyt gęsty- dodajcie odrobinę więcej wody.

Polukrowane pierniczki należy odłożyć do całkowitego wyschnięcia, można je wtedy ewentualnie polać częściowo lub całkowicie roztopioną czekoladą i posypać mielonymi pistacjami.




ELIZY marcepanowe
ELIZY marcepanowe



ELIZY marcepanowe
ELIZY marcepanowe



ELIZY marcepanowe
ELIZY marcepanowe




ELIZY marcepanowe
ELIZY marcepanowe



ELIZY marcepanowe
ELIZY marcepanowe



Nefi


4 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie :)
    Nigdy wcześniej o tych ciasteczkach nie słyszałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) te pierniczki są bardzo popularne w szczególności w Norymberdze, skąd pochodzą

      Usuń
  2. Jejciu brzmią przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS