niedziela, 27 listopada 2016

Vanillekipferl


Vanillekipferl, to nic innego jak bardzo kruche rogaliki orzechowe z wyraźnie wyczuwalnym smakiem wanilii. Piekę je, od kiedy sięgam pamięcią zawsze w okresie jesienno – zimowym. W domu nie piekliśmy raczej pierniczków na święta, ale TE małe, kruche bialutkie cudeńka musiały być i były zawsze pochowane w puszeczkach. Pamiętam doskonale jak moja mama jeszcze w okresie wielkanocnym potrafiła wyjąć z miejsca jedynie jej znanego swoja jedna specjalna puszeczkę, w której jakimś cudem zawsze jeszcze miała kilka kruchych rogalików. Czasem nawet raczyła mnie jednym poczęstować i smakowały po tym długim okresie leżakowania również znakomicie.
Jak już wspomniałam, piekę je regularnie, a czasem nawet latem. Niestety nie potrafię tak jak moja mama myszkować wypieków, więc już drugiego dnia w puszce zostają jedynie okruszki i piękny waniliowy zapach, w którym mogłabym z uśmiechem na twarzy zatonąć.
Robią się dość szybko (nie licząc chłodzenia w lodówce) i zawsze po skonsumowaniu ostatniego zastanawiam się, dlaczego nie zrobiłam podwójnej porcji.
Jeśli ich nigdy nie jedliście- koniecznie spróbujcie, jestem pewna, że nie pożałujecie.
Przepis pochodzi ze starych zapisków, a został pozyskany od pewnej bardzo charyzmatycznej kobiety, która była zona niemieckiego młynarza i o mące oraz wypiekach wiedziała tak wiele, jak nikt inny mi znany.

rogaliki kruche
Vanillekipferl



składniki na 2 pełne blaszki (około 69 sztuk):
  • 250 g mąki pszennej (405),
  • 80 g drobnego cukru do wypieków,
  • 100 g mielonych migdałów (wolę ze skórką, ale oryginalne są bez),
  • szczypta drobnej soli,
  • 200 g masła,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • żółtko,
  • ponadto:
  • mąka do oprószenia blatu,
  • 150 g cukru pudru,
  • 50 g cukru z wanilią,





sposób przygotowania:


Masło utrzeć z cukrem oraz solą na białą puszystą masę.

Pod koniec ucierania dodać ziarenka z laski wanilii oraz żółtko.

Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i szybciutko wmieszać do masła.

Ciasto podzielić na 3 części, które należy ukształtować w długi wałek o średnicy około 3 cm.

Wałki z ciasta owinąć szczelnie folią spożywczą i umieścić na około 3 godziny w lodówce. Polecam zostawić na dłużej, najlepiej na całą noc.

Po schłodzeniu należy przygotować sobie blaszki pokrywając je papierem do pieczenia, a także nagrzać piekarnik do 180˚C.

Cukier puder przesiać do szerokiego naczynia i wymieszać z cukrem waniliowym.

Wałeczki ciasta wyjmować kolejno z lodówki i za pomocą ostrego noża podzielić każdy na 23 części.

Z każdej części ciasta ukształtować mały wałeczek, który należy wygiąć w kształt rogalika i umieścić na blaszce. Warto zrobić to w miarę szybko, tak aby ciasto wstawiane do piekarnika jeszcze było chłodne.

Blaszkę z rogalikami wstawić natychmiast do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut, aż zaczną się rumienić. Przepisowo powinny zostać blade, jednak przyznaję, że ja swoje lubię troszkę przytrzymać dłużej w piekarniku, gdyż wtedy zyskują wyjątkowy posmak prażonych migdałów, za którym przepadam baaaardzo.

Blaszkę z upieczonymi rogalikami wyjąć z piekarnika i odłożyć na około 5 minut, aby nieco przestygły.
 Jeszcze ciepłe należy bardzo delikatnie (bardzo się kruszą) obtoczyć w uprzednio przygotowanej mieszance cukrów i odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

Całkowicie schłodzone rogaliki zapakować w szczelne puszeczki i przechowywać do dwóch tygodni, choć jeśli czytaliście wstęp, to już wiecie, że nawet kilka miesięcy im w szczególny sposób nie zaszkodzi ;).

kruche rogaliki
Vanillekipferl


rogaliki waniliowe
Vanillekipferl


Vanillekipferl
Vanillekipferl




4 komentarze:

  1. Nigdy ich nie jadłam, ale czuję, że by mi posmakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. nie czekaj dłużej Natalie, czas najwyższy spróbować ;)

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS