czwartek, 6 października 2016

pączki z powidłami śliwkowymi i cynamonem


Pączki najprawdopodobniej zna każdy, w takiej czy innej postaci od czasu do czasu pojawiają się tu i ówdzie.
Ostatnio przeczytałam w książce kucharskiej brytyjskiego autora, że wywodzą się z Polski, z czym jestem skora się zgodzić. W innej publikacji niemieckiego autora trafiłam na wzmiankę, że wywodzą się z jadłospisu germańskich plemion- jakoś mnie ta „informacja” nie zdziwiła jednak nie do końca jestem przekonana co do jej prawdziwości.
Obecnie w każdej kulturze i niemal w każdym kraju na świecie pojawiają się pączki lub też wytwory pączkopodobne, wszystkie łączy niesłabnąca liczba ich miłośników. W pączkach odnaleźć można elementy najbardziej odpowiadające upodobaniom większości podniebień na świecie, czyli kompilacji smaku słodkiego i słonego z dwoma rodzajami tłuszczu.
Robię je od czasu do czasu, gdyż moja rodzina za nimi przepada i choć przetestowałam już dużą liczbę przepisów dopiero ten, którym mam zamiar się z Wami dziś podzielić uznaję za godny polecenia.

Pączki z dzisiejszego przepisu wychodzą puszyste, lekkie i co dla mnie najważniejsze, nie są zbyt tłuste. Ciasto jest tylko lekko aromatyczne, dzięki czemu nie przytłacza nadzienia, które stanowią dzisiaj powidła śliwkowe z odrobiną cynamonu. Nie musicie się jednak sugerować moim nadzieniem, które wybrałam ze względu na pewną ilość powideł bio, których nie zawekowałam ze względu na brakujący słoiczek. Część zrobiłam z marmoladą morelową i również były wyśmienite, jestem pewna, że każde dowolne i smaczne nadzienie doskonale się sprawdzi.

Podstawa przepisu pochodzi ze strony:www.ichkoche.at”, wprowadziłam swoje ulepszenia zgodnie z własnymi preferencjami oraz bazując na własnym doświadczeniu.


pączki z powidłami
pączki z powidłami



składniki na około 24 sztuki średniej wielkości pączków:
  • 500 g mąki chlebowej,
  • 14 g suchych drożdży,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml gorącej wody,
  • 3 żółtka z jaj od szczęśliwych kur z wolnego chowu,
  • 2 całe jajka od szczęśliwych kur z wolnego chowu,
  • 60 g cukru,
  • 2 Łyżki cukru z wanilią,
  • szczypta soli drobnej,
  • 1 Łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 60 g rozpuszczonego i schłodzonego masła,
oraz:
  • około 3 l.tłuszczu do smażenia,
  • cukier puder
  • 150 g powideł+2 szczypty cynamonu mielonego lub inne dowolne smaczne nadzienie





sposób przygotowania:


Mąkę przesiać z solą.
Zrobić w mące wgłębienie.

W miseczce wymieszać wodę z mlekiem, temperatura powinna nie wynosić więcej niż 37°C. Do mieszanki wsypać drożdże i dokładnie wymieszać.
Mieszaninę wlać do wgłębienia w mące, zamieszać z odrobiną mąki, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, do rozruszania.

Po 20 minutach drożdże powinny wyraźnie powiększyć ilość zaczynu, na którym powinno pojawić się wiele pęcherzyków.

Wymieszać w miseczce pozostałe składniki na ciasto za pomocą trzepaczki i wlać do miski z zaczynem.

Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać, tak długo, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Bardzo polecam pozwolić robotowi kuchennemu wykonanie tej pracy, gdyż zajmuje to sporo czasu.

Gotowe ciasto przełożyć do większej michy oprószonej delikatnie mąką.
Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości.

Po wyrastaniu przygotować sobie powierzchnię czystą, gładką i oprószoną lekko mąką.

Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm na oprószonym mąką blacie i przy pomocy wykrawacza o średnicy 6 cm wykrawać kółka z ciasta.

Porcje ciasta przekładać na przygotowaną wcześniej powierzchnię i przykryć pozostawiając do napuszenia na 10 minut.

W międzyczasie przelać tłuszcz do szerokiego garnka i ogrzać do temperatury 175°C.

Aby utrzymywać optymalną temperaturę, warto posługiwać się termometrem cukierniczym.
Zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki nasiąkną tłuszczem, a zbyt wysoka, że z wierzchu się spalą, a wewnątrz będą surowe.

Napuszone pączki wrzucać ostrożnie na rozgrzany tłuszcz i smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony.

Usmażone odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia.

W międzyczasie zmiksować powidła z cynamonem i przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania lub do szprycy.

Nadziewać jeszcze ciepłe pączki porcjami powideł cofając szprycę jednocześnie wywierając jednostajny nacisk (na tłok lub rękaw).

Nadziane pączusie oprószyć cukrem pudrem i przechowywać ostudzone pod przykryciem.


pączki z powidłami
pączki z powidłami

pączki z powidłami
pączki z powidłami

pączki z powidłami
pączki z powidłami



2 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS