wtorek, 18 października 2016

drożdżówki- ślimaczki dyniowe z orzechami i cynamonem


Sezon dyniowy w pełni, jeśli zostało Wam nieco purée dyniowego i nie wiecie jak je spożytkować polecam wykonanie pięknie pachnących drożdżówek z orzechami i cynamonem. Sprawdzą się doskonale przy obecnej pogodzie, rozgrzeją od środka dzięki cynamonowi, dostarczą Magnezu i wzmocnią dzięki orzechom. Pięknie żółty kolor jest ich dodatkowym atutem, zwłaszcza teraz gdy przy słocie świat za oknem tonie w szaro- burych barwach.
Z poniższego przepisu wychodzi całkiem sporo drożdżówek, możecie się wobec tego podzielić nimi nawet z tymi, którzy akurat nie mają działającego piekarnika lub sami nie za bardzo lubią piec.
Przepis powstał na bazie recepty vanillkitchen.



drożdżówki z dynią
drożdżówki z dynią








składniki na ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 75 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 200 g purée z dyni*,
  • 2 jajka z wolnego chowu,
  • 3 żółtka z jaj z wolnego chowu,
  • szczypta soli,
  • 1 Łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 75 g masła,



nadzienie:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów w płatkach,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • duża szczypta gałki muszkatołowej,
  • duża szczypta mielonego kardamonu,
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej


lukier:

  • 200 g cukru pudru,
  • 3-5 Łyżek gorącej wody,
  • kilka kropli soku z cytryny

*
Możecie kupić gotowe lub wykonać według przepisu-puree z dyni





sposób przygotowania:


Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem.
Mleko ogrzać do temperatury ciała i wsypać do niego suche drożdże, dobrze je wymieszać.

Mieszankę wlać do wgłębienia zrobionego w mące z cukrem i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 10 minut.

Po dziesięciu minutach powinny ukazać się na powierzchni mieszanki liczne pęcherzyki.

W misce wymieszać purée z dyni z jajkami, żółtkami, solą i ekstraktem.
Mieszankę wlać do mąki i całość dokładnie wymieszać.

Gdy już masa stanie się lśniąca i jednolita należy przykryć miskę z ciastem szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po 30 minutach ciasto powinno już troszeczkę podrosnąć.
Należy do niego wmieszać masło w temperaturze pokojowej i tak długo mieszać aż ciasto w pełni się z nim połączy.
Ciasto jest dość rzadkie, więc najlepiej będzie posłużyć się mikserem z hakiem.

Dobrze wyrobione ciasto zaczyna odchodzić samo od ścianek, jest lśniące i dają się w nim zauważyć liczne pęcherzyki powietrza.

Dużą miskę z ciastem szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

W czasie gdy ciasto rośnie, można zająć się przygotowaniem nadzienia.

Orzechy włoskie należy podprażyć na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć, patelnią często należy poruszać, aby orzechy się nie przypiekły, gdyż wtedy staną się gorzkie.

Odstawić orzechy do całkowitego ostudzenia.

Ostudzone orzechy wraz z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem oraz gałką muszkatołową należy zmiksować krótko w malakserze do powstania jednolitego piasku. Nie miksować zbyt długo, gdyż powstanie pasta, która akurat nie jest potrzebna do przepisu.

Przygotować 3 blaszki przykrywając je papierem do pieczenia.

Blat oprószyć mąką i delikatnie wyłożyć na niego wyrośnięte ciasto.

Ciasto porozciągać pomagając sobie wałkiem do wymiarów 40 × 50 cm. (pomocne mogą okazać się zdjęcia –→TE )

Na cieście rozsmarować masło w temperaturze pokojowej, które należy posypać orzechami zmielonymi z cukrem i przyprawami. Całość posypać migdałami w płatkach i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon (naleśnik).

Za pomocą ostrego noża podzielić naleśnik na 20 części, ale możecie zrobić ich zarówno więcej jak i mniej.

Poszczególne części poukładać przeciętą stroną do góry na blaszkach przykrytych papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Wyrośnięte ślimaczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15- 20 minut do lekkiego zarumienienia.

Upieczone drożdżówki ostrożnie przełożyć na kratownicę do ostudzenia.





przygotowanie lukru:


Do miseczki przesiać cukier puder i wlać sok z cytryny, dodać 2 Łyżki gorącej wody i bardzo dokładnie wymieszać, aż masa stanie się jednolita, jeżeli będzie zbyt gęsta należy dodać więcej wody.

Drożdżówki polać wedle uznania lukrem.

Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 dni.


drożdżówki z dynią
drożdżówki z dynią





drożdżówki z dynią
drożdżówki z dynią




drożdżówki z dynią
drożdżówki z dynią




6 komentarzy:

  1. Wow, ślina po sam pas! Mam słabość do takich bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wyglądają
    przydałaby mi się taka buła na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) zawsze możesz zrobić w weekend i zamrozić, obecnie często tak robię i codziennie rano mam ciepłe bułeczki dla dzieci do szkoły i przedszkola ;)

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS