czwartek, 12 maja 2016

Tarta z bananami, bitą śmietaną i czekoladą

Nie potrafię śpiewać, ba! Nikt chyba tak nie fałszuje jak ja, w związku z tym nie śpiewam, przynajmniej JUŻ nie śpiewam i śpiewać z wyjątkiem kołysanek już raczej nie będę. Wiem natomiast co-nieco o pieczeniu i przepis na dzisiejszą tartę jest substytutem pieśni, której świat nie chciałby słuchać z moich ust.
Proszę, oto dla Was wszystkich tam na zewnątrz przepis na tartę, która u mnie powoduje szybsze bicie serca, uwielbiam połączenie kruchego ciasta z bananami, bitą śmietaną i czekoladą, taką pyszną, intensywną, prawdziwą czekolada o głębokim aromacie.
Jeżeli byliście w stanie zrozumieć moją zawiłą wypowiedź, to tym bardziej będziecie w stanie wykonać również to nieskomplikowane ciasto ;).

Kolejne połączenie smaków, tekstur i temperatur, nie wymagające szczegółowego opisu, składniki same w sobie są pyszne, a razem...tworzą spójną symfonię błogiego uniesienia.

tarta z bananami
tarta z bananami

składniki na ciasto Ø 23 cm:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • ¼ łyżeczki drobnej soli,
  • 9 Łyżek zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • ewentualnie 3-5 Łyżek lodowatej wody,




przygotowanie tarty:



Przesiać mąkę z cukrem pudrem oraz solą.

Zrobić wgłębienie i umieścić w nim bardzo zimne masło oraz żółtko.

Składniki posiekać szerokim nożem, a następnie szybko zagnieść kruche ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie można dodać po Łyżce lodowatej wody (stopniowo).

Ciasto przełożyć na folię spożywczą i szybko uformować z niego dysk. Zawinąć w folię i umieścić na min. 4h w lodówce.

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Formę do tarty z wyjmowanym dnem wysmarować cienko lecz dokładnie masłem i oprószyć mąką, nadmiar strzepnąć.
Wstawić wysmarowaną formę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia, delikatnie podsypać mąką w razie konieczności, gdyby zbyt mocno się kleiło.

Rozwałkowany płat ciasta na grubość około 0,75 cm nawinąć delikatnie na wałek i rozwinąć nad formową do tarty wypełniając ją tym samym.

Formę delikatnie wygnieść ciastem.

Ciasto wielokrotnie nakłuć widelcem.

Wyłożyć zgniecionym, a następnie rozprostowanym płatem papieru do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi (możecie zastąpić suchym grochem lub fasolą).

Obciążone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na ślepo przez około 12minut.

Po 12 minutach ostrożnie zdjąć papier z obciążeniem i wstawić tartę ponownie do piekarnika.
Zmniejszyć temperaturę do 160 °C i piec przez kolejne 10 minut, do lekkiego zarumienienia brzegów.

Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.


nadzienie:
  • 2 Łyżki dulce de leche,
  • 2 banany,
  • sok z połowy limonki,
  • 125 g mascarpone (zimme),
  • 300 ml śmietany kremówki (zimnej),
  • 2 Łyżki przesianego cukru pudru,

oraz na wierzch polewa:
  • 100g dobrej jakości czekolady,
  • 50 ml śmietany kremówki,



„składanie” tarty:

Na schłodzonym spodzie rozsmarować dulce de leche, jeżeli bardzo je lubicie, możecie użyć więcej niż jest w przepisie.

Banany pokroić na talarki i wymieszać delikatnie z sokiem z limonki.

Poukładać banany na rozsmarowanej warstwie dulce de leche.

W misie miksera umieścić mascarpone oraz kremówkę i uruchomić ubijanie, gdy masa zacznie gęstnieć dodać stopniowo w 4 partiach przesiany cukier puder.

Ubijać dość krótko, niekoniecznie do pełnego ubicia.

Ubity krem wyłożyć na warstwę bananową i niedbale rozłożyć.

W kąpieli wodnej (w miseczce metalowej nad parującą wodą) umieścić posiekaną czekoladę i pozostawić do rozpuszczenia. Uważać, aby woda się nie zagotowała, gdy pozwolimy czekoladzie roztopić się wolno odwdzięczy się się ona pięknym połyskiem. Do rozpuszczonej czekolady wmieszać kremówkę, najlepiej podgrzana do temperatury czekolady i dokładnie wmieszać.

Gotową polewę przestudzić mieszając od czasu do czasu.

Za pomocą Łyżki polać niedbale krem wąskimi strużkami.

Najlepiej podawać gdy czekolada jest jeszcze dość płynna, choć cała tarta najbardziej mi smakowała 3 dnia, gdy smaki zdążyły się przegryźć.
Mniam!

tarta z bananami
tarta z bananami

tarta z bananami
tarta z bananami

tarta z bananami
tarta z bananami

tarta z bananami
tarta z bananami

tarta z bananami
tarta z bananami


tarta z bananamim i bitą śmietaną



4 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS