czwartek, 19 maja 2016

krem czekoladowo- orzechowy ( całkowicie zdrowy! )

To co smaczne nie zawsze musi być niezdrowe, choć w większości przypadków tak niestety jest.
Istnieją na szczęście wyjątki, czyli pyszne rzeczy, które dostarczają organizmowi wszystkiego co niezbędne, dzięki czemu stajemy się zdrowsi, piękniejsi i szczęśliwsi.

Przedstawiony krem czekoladowo- orzechowy bazuje na kaszy jaglanej, która dość często pozostaje po posiłku z dnia poprzedniego. Kasza ta nie tylko jest niskokaloryczna i lekkostrawna ale także ma w sobie duży potencjał, czasem robię z niej kopytka, innym razem kotleciki z tofu i warzywami lub też farsz do pierogów, możliwości jest bardzo wiele.

Orzechy dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, a czekolada- Magnez, na którego niedobór często cierpią kobiety.

Użyty w kremie dojrzały banan dodaje słodyczy oraz błonnika, a daktyle potasu.

Nie jest to może krem o najmniejszej wartości kalorycznej, ale na 100% zdrowsza alternatywa dla kupnych smarowideł czekoladowych.

Co do preferencji.
Mi smakuje bardzo, najmniejszy synek zje również porcyjkę ze smakiem jednak córce absolutnie nie pasuje, jednak sądzę, że to wynik błędnie zakorzenionego przekonania, że to co z kaszy nie może być dobre na deser.

Wykonanie prostsze chyba już być nie może. :)

krem czekoladowo- orzechowy
krem czekoladowo- orzechowy




składniki na 4 porcje:
  • około szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 mocno dojrzały banan,
  • 4 daktyle,
  • 50g czekolady 100%,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść orzechów laskowych,

do dekoracji:
  • 12 plasterków banana,
  • 4 połówki orzechów włoskich,
  • 2 Łyżki orzechów laskowych,





sposób przygotowania:


Orzechy uprażyć na suchej patelni często potrząsając nią. Odłożyć je do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladę posiekać i rozpuścić wolno w kąpieli wodnej.

Z daktyli usunąć pestki.

Odłożyć orzechy do dekoracji, a pozostałe umieścić w malakserze.
Zmiksować orzechy na masło (uwaga na ewentualne przegrzanie malaksera! Jeśli zacznie się nadmiernie nagrzewać należy go wyłączyć i pozwolić mu ostygnąć przed ponownym uruchomieniem).

Do masła z orzechów dorzucić pozostałe składniki jak i roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie zmiksować.

Jeżeli krem będzie wydawał Wam się mało słodki, wystarczy dodać więcej daktyl.

Krem rozdzielić między pucharki, salaterki, miseczki, kieliszki (co wolicie) i każdy udekorować 3 plasterkami banana, połówką orzecha włoskiego jak również posiekanymi orzechami laskowymi.


krem czekoladowo- orzechowy
krem czekoladowo- orzechowy

krem czekoladowo- orzechowy
krem czekoladowo- orzechowy

krem czekoladowo- orzechowy
krem czekoladowo- orzechowy

krem czekoladowo- orzechowy
krem czekoladowo- orzechowy


krem czekoladowo- orzechowy
krem czekoladowo- orzechowy


krem czekoladowo- orzechowy
krem czekoladowo- orzechowy


krem czekoladowo- orzechowy
krem czekoladowo- orzechowy


krem czekoladowo- orzechowy
krem czekoladowo- orzechowy

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam czekoladowe desery :) a z orzechami to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. nio ejjj, wiem, że to nie piętrowy tort z truskawkami, ale pamiętaj, że jestem kobietą intensywnie eksploatującą czas ;>

      Usuń
  3. Oj musi być obłędny! Uwielbiam takie zdrowe zamienniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię, a u Ciebie na blogu zawsze można coś znaleźć w razie gdyby zabrakło mi czasu na przygotowanie czegoś własnego ;)

      Usuń
  4. Ale smakowity krem. :) I znowu takie obłędne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS