poniedziałek, 16 maja 2016

babeczki budyniowe z rabarbarem

Szybkie, małe, rabarbarowe co-nieco z doskonałą budyniową nutą, która wygładza intensywność rabarbaru. Przepis na same babeczki bazuje na recepturze Pani Doroty prowadzącej „moje wypieki”, gdzie znaleźć można niemal każdego dnia coś pysznego, zdjęcia są MEGA apetyczne, jedyny minus, to w wielu przypadkach brak źródła, ale to chyba tylko dla mnie istotna kwestia. Jakiś czas temu wzięłam udział w konkursie, gdzie do wygrania była książka Pani Doroty, którą szczęśliwym trafem udało mi się otrzymać, zaglądam czasem do niej, jest ładnie wydana i przyjemnie się ją wertuje.
Pozdrawiam Pani Dorotko i dziękuję za fajny przepis! :)

babeczki z rabarbarem
babeczki z rabarbarem





składniki na 12 babeczek:
  • 100g waniliowego budyniu w proszku,
  • 200g masła,
  • 3 jaja,
  • 4 Łyżki śmietany kremówki,
  • 140 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ sody oczyszczonej,
  • 200g rabarbaru,
  • szczypta soli,


sposób przygotowania:

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Piekarnik nagrzać do 170°C.

Rabarbar dokładnie umyć i osuszyć.
Pokroić w kostkę.
Odłożyć w sitku do ewentualnego odsączenia.

W misie miksera umieścić masło i zmiksować na biały puch.
Cały czas miksując dodać cukier.
Jajka rozbijać na salaterkę i wlewać kolejno do ubijającej się masy.
Ubijać do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji.
Dodać kremówkę i zmiksować.


W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem budyniowym, solą, proszkiem do pieczenia i soda.



Mieszankę budyniową wsypać na raz do masy maślano- jajecznej i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników).

Na koniec wmieszać delikatnie odsączony rabarbar.

Ciasto rozłożyć między papilotki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 20- 25 minut (do suchego patyczka).


Przechowywać wystudzone pod przykryciem.



babeczki z rabarbarem
babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem
babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem
babeczki z rabarbarem

8 komentarzy:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS