sobota, 12 marca 2016

sernik kremowy z oreo

Doszła do mnie niedawno przepyszna, pachnąca przesyłka od bardzo miłej bloggerki- Danusi, prowadzącej smakowity blog.
Rozsmakowując się w mięciutkim nugacie z chrupiącymi prażonymi migdałami zerkałam na załączoną kartkę przedstawiającą cykadę na gałązce lawendy, poczułam się tak błogo i cudownie, myślami przeteleportowałam się pod kwitnące migdałowce i powróciła mi chęć do działania.
Dziękuję Danusiu! Twój nugat mnie uleczył :).

Mam obecnie o wiele mniej czasu na pieczenie i blogowanie niż wcześniej, ale nie zamierzam rezygnować, nie pozwolę, by blog umarł, za wiele sprawia mi on przyjemności, będę się starała w miarę możliwości kontynuować jego prowadzenie.

Przedstawiam dziś przepis na dość popularny już sernik- Oreo, napisałabym chętnie, że jest dla miłośników tych niezwykle chrupiących ciasteczek, lecz napisać nie mogę, gdyż w niczym poza kolorem nie przypomina tych ciasteczek.
Jest smaczny, kremowy, z każdym dniem lepszy, ostatniego był dla mnie najpyszniejszy, pierwszego z kolei mi wcale nie smakował. Tak to jest z niektórymi wypiekami, dopiero jak poleżą- nabierają niezwykłych smaków.

Wykonanie jest proste i nawet stosunkowo szybkie, nie licząc już pieczenia, studzenia i chłodzenia, nieodłączna warstwa śmietankowa łączy całość i szczerze odradzam rezygnowanie z niej.

Przepis nie pochodzi z żadnego konkretnego źródła, jest kompilacją zebranych przepisów z własnym doświadczeniem.

Przeczytajcie proszę przepis od A do Z zanim zaczniecie się zabierać za jego przygotowanie.

A

sernik
sernik z oreo




składniki:


składniki na spód:


  • 150g ciasteczek typu oreo
  • 10g masła,


składniki na masę serową:


  • 300g mascarpone,
  • 400g quarku,
  • 160g cukru do wypieków,
  • 5 jaj,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 2 Łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ziarenka z 0,5 laski wanilii,
  • szczypta soli,
  • 10 ciasteczek typu oreo,


ponadto:


  • 2 listki żelatyny,
  • 100+ 400 ml schłodzonej śmietany kremówki,
  • 2 Łyżki cukru waniliowego,
  • ciasteczka typu „oreo” do dekoracji





sposób przygotowania:


przygotowanie spodu:



Umieścić w malakserze ciasteczka oraz miękkie masło i dokładnie zmiksować na jednolita masę.

Dno formy o średnicy 23 cm posmarować cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, wystające fragmenty papieru odciąć nożyczkami.

Nałożyć obręcz na podstawę i wyłożyć dociskając dno tortownicy masą z ciasteczek i masła.

Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.




przygotowanie masy serowej:



Nagrzać piekarnik do 160°C.

Na dno piekarnika wstawić duże płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Ciasteczka przeciąć na połówki, niektóre na ćwiartki i odłożyć.

Utrzeć na jednolitą masę quark, mascarpone, cukier,sól, mąkę ziemniaczaną oraz ziarenka z laski wanilii.

Dokładnie wyczyszczone jajka wbijać kolejno na talerzyk i jeśli są świeże wrzucać do masy serowej.

Wlać kremówkę i wszystko krótko, lecz dokładnie zmiksować.

Gotową masę wylać ostrożnie na dobrze schłodzony spód.

Wysypać na masę serową pokrojone ciasteczka i wstawić całość do nagrzanego piekarnika uważając na gorącą parę wodną.

Obniżyć temperaturę do 150°C.

Piec sernik przez 60- 70 minut.

Nie otwierać drzwiczek przez pierwsze 30 minut.

Gdy sernik będzie upieczony pozostawić go do całkowitego ostudzenia w stygnącym piekarniku.

Ostudzony sernik wstawić na min. 8 godzin do lodówki.




wykończenie:



Żelatynę umieścić w 100ml kremówki i odstawić na 10 minut.

Przełożyć napęczniałą żelatynę wraz z kremówką do małego rondelka i dosypać cukier. Podgrzewać przy niewielkiej mocy palnika mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny oraz cukru.
Uważajcie, aby żelatyna nie zaczęła wrzeć, straci wtedy swoje właściwości i masa kremowa nie stężeje.

Odstawić do schłodzenia mieszając od czasu do czasu.

400ml śmietany kremówki umieścić w misie miksera i ubić trzepaczką do bitej śmietany.

Do ubitej śmietany wmieszać ostrożnie przestudzoną śmietanę z żelatyną.

Odłożyć 1/3 masy śmietanowej do rękawa cukierniczego z dowolna końcówką.

Pozostałą masą śmietanową obłożyć sernik i wstawić na 30 minut do lodówki.

Po chłodzeniu ozdobić sernik przy pomocy rękawa cukierniczego jak i ciasteczkami.

W ten sposób przygotowany sernik można podawać natychmiast jak i przechowywać w lodówce aż do stosownej okazji, jednak powinien zostać skonsumowany w przeciągu max. 3 dni.


i Z!


sernik z oreo
sernik z oreo

sernik z oreo
sernik z oreo

sernik z oreo
sernik z oreo

sernik z oreo
sernik z oreo

sernik z oreo
sernik z oreo

sernik z oreo
sernik z oreo

2 komentarze:

  1. Jaki cudowny! Kocham serniki, każde serniki! A z Oreo? Dawaj kawałek! ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS