Cześć!
Mam
dziś dla Was przepis na ciacho, który od dłuższego już czasu
krąży po internecie*, chyba już każdy je miał okazję
spróbować...? Jest tak pyszne, że wracam do niego bardzo często,
z własnej woli lub wbrew własnej woli, za intensywną namową
łasuchów.
Ciasto
jest idealnie kruche, pianka, doskonale lekka, a kwaskowate owoce
(tym razem mrożone, niestety puszczają więcej płynu) stanowią
nieodłączny punkt tej wprost bajecznej kompozycji smaków.
Wykonanie
jest proste, warto je rozłożyć na dwa dni. Najlepiej by było
skorzystać z owoców świeżych, jednak w trakcie obecnej pory roku,
to trochę trudne, więc korzystam ze swoich słonecznych eko-
zapasów. (przypomina się smak tego słonecznego lata :) ).
Przedstawiam
ciasto w dwóch wariacjach: z jagodami oraz z owocami leśnymi, obie
pyszne!
Możecie
użyć dowolnych owoców, to ciacho się nie nudzi.
ciasto kruche z owocami |
Emotikon wink.
składniki
na formę 30 x 30 lub
2 o średnicy 21cm:
-
3 szklanki mąki krupczatki (ew. pszennej),
-
300 g zimnego masła,
-
6 żółtek,
-
6 Łyżek drobnego cukru,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
1/3 łyżeczki soli,
pianka
budyniowa:
-
6 białek,
-
szklanka drobnego cukru,
-
szczypta soli,
-
2 budynie waniliowe (po 40g),
-
cukier waniliowy (16g),
-
1/2 szklanki neutralnego w smaku oleju (np. słonecznikowy),
ponadto:
-
500 g owoców,
-
cukier puder do oprószenia,
Emotikon wink.
sposób
przygotowania ciasta:
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą.
Zrobić
wulkan, do środka wsiekać zimne masło, dorzucić żółtka i
ekspresowo posiekać szerokim nożem w celu połączenia składników.
Zagnieść
szybko kruche ciasto, które podzielone na 2 części: 60% i 40%
należy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do
schłodzenia na noc (min. 6h).
po
chłodzeniu:
Nagrzać
piekarnik do 175°C.
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia.
60%
ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim dno
blaszki.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec aż do zarumienienia (20- 25minut).
Upieczone
ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
Gdy
ciasto ostygnie, można ponownie nagrzać piekarnik.
Białka
w temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,
dodawać stopniowo cukry, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Cały
czas ubijając dodać stopniowo proszki budyniowe, a na koniec, gdy
już budynie się połączą bardzo cienka stróżką olej, cały
czas ubijać.
Pianę
rozłożyć na ostudzony spód i poukładać na nim owoce (mrożone
puszczą sporo soku, najlepiej byłoby je rozmrozić wcześniej i
odsączyć, a także obtoczyć w Łyżce maki ziemniaczanej).
Na
owoce zetrzeć pozostałą część ciasta i wstawić do nagrzanego
piekarnika.
Piec
około 40 minut (piekłam z termoobiegiem).
Upieczone
ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia,
oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Przechowywać
w lodówce.
Emotikon wink.
|
Emotikon wink
Emotikon wink
Emotikon wink
Emotikon wink.
Emotikon wink.
*źródło
znajduje się w wielu miejscach, odsyłam Was jednak do ostatniego, z
którego korzystałam, czyli TUTAJ
Wyszło Ci bajecznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń