poniedziałek, 7 grudnia 2015

rożki nugatowe

Lubicie rozpływający się na języku, mocno orzechowy nugat?
Ja bardzo lubię, znacznie bardziej od smarowideł orzechowo- czekoladowych Bardzo delikatne i orzechowe są rzeczy z jego zastosowaniem.

Rogaliki, które Wam dziś prezentuję smakują jak najdelikatniejsze ciasteczka nugatowe, rozpływają się w ustach pozostawiając przyjemne wspomnienie smaku orzechów laskowych. Bardzo się kruszą, wobec czego należy się z nimi obchodzić szczególnie delikatnie.
Mi smakowały bardzo, dlatego też mam nadzieję, że i Wam zasmakują.


rożki nugatowe





składniki na około 80 rogalików:


  • 100g miękkiego masła,
  • 200g nugatu,
  • 1 jajo,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
  • szczypta miałkiej soli,
  • 300g maki tortowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50g kuwertury czekoladowej+ 2 Łyżki oleju z orzechów laskowych,







sposób przygotowania:




Utrzeć masło z nugatem jak i solą na puszystą masę, dodać wciąż ucierając cukier waniliowy oraz jajo.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Do lekkiej masy maślano- nugatowej dodawać stopniowo przesianą mąkę i wymieszać.

Z otrzymanego ciasta uformować dwa wałeczki i zawinięte w folię spożywczą wstawić do lodówki na około 4 godziny.

Nagrzać piekarnik do 170°C.

Wyłożyć papierem do pieczenia 3 blaszki.

Każdy wałek podzielić na 40 części.

Z każdej porcji uformować niewielki wałeczek, który na blaszce należy wywynąć w kształt rożka.

Blaszkę z rożkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10- 15 minut.

Upieczone rogaliki wyjąć na blaszce z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

W czasie gdy rożki stygną można przygotować kuwerturę, w tym celu należy ją pociąć na małe kawałki i umieścić w naczyniu żaroodpornym nad parującą gorącą wodą (w kąpieli wodnej). Należy uważać, by gorąca woda nie dotykała bezpośrednio naczynia z czekoladą, a także na to, aby nie dostała się do kuwertury woda. Do roztopionej gładkiej kuwertury należy dodać olej z orzechów laskowych i dokładnie wymieszać.

Ostudzone rogaliki należy maczać w kuwerturze i odkładać na pergamin do całkowitego wyschnięcia.

Najlepiej by było umieścić rożki z polewą w lodówce na kilkanaście minut, wtedy, polewa szybko się zetnie.

Gotowe rogaliki należy układać ostrożnie w szczelnym pojemniku poprzekładane płatami papieru pergaminowego.


SMACZNEGO!


rożki nugatowe
rożki nugatowe



rożki nugatowe
rożki nugatowe



rożki nugatowe
rożki nugatowe




Przepis w większości autorstwa Ch.Teubnera oraz A. Wolter

3 komentarze:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS