środa, 9 grudnia 2015

prażone migdały (orzechy) - jak z jarmarku świątecznego


Byłoby ogromnym nietaktem z mojej strony, gdybym nie podzieliła się z Wami niniejszym przepisem.
Znacie ten zapach zapewne doskonale...unosi się w powietrzu wokół niemal każdego wesołego miasteczka, na Weihnachtsmarkcie jest obowiązkowy zaraz obok grzanego wina...nie istnieje (dla mnie) na całym Świecie bardziej apetyczna woń. Prażone migdały wabią jak najskuteczniejsza przynęta także tych na ostrej diecie, uważajcie wobec tego podczas ich przygotowywania na pojawiające się znikąd rozsmakowane mordki.

Tym, którzy nigdy nie mieli przyjemności zaznać ich czarujących walorów już tłumaczę...
...wyobraźcie sobie coś ciepłego, słodkiego z cynamonową wonią, chrupiącego cudownie w ustach...po chwili czujecie ten niesamowity smak prażonych orzechów, który ogarnia pełną mocą wszystkie Wasze myśli...na ułamek sekundy nie jesteście „tu i teraz”, zatapiacie się na ten skrawek czasu w równoległej rzeczywistości, bodźce zewnętrzne mogą sobie poczekać...ta chwila jest tylko dla Was...
...znów się rozmarzyłam, wybaczcie proszę, ale to mój najulubieńszy smak, tak w skrócie :).

Przygotowanie nie jest ani pracochłonne, ani skomplikowane, wręcz banalnie proste, popularne w okresie świątecznym obowiązkowe smaki, zaproście je do domu, gwarantuję, że świąteczna atmosfera wtedy i Was dopadnie ;).

p.s.
dzieci muszą poczekać od choinką w salonie- gorący karmei groźba poparzenial !


prażone migdały (orzeszki)
prażone migdały (orzeszki)




składniki na 200g migdałów:
(lub mieszanki orzechów- zależy jak lubicie)
  • 200g migdałów w skórkach (ew. innych orzechów),
  • 0,5 szklanki brązowego cukru,
  • 0,5 cukru kryształu,
  • 1 Łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki wody,






sposób przygotowania:

Wyłożyć papierem do pieczenia 1 blachę.

Migdały (orzechy) podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć, potrząsać patelnią od czasu do czasu.

Cukry wymieszać z solą.

Wsypać na podprażone migdały 1/3 cukru i wymieszać cały czas prażąc na suchej patelni, cukier zacznie się karmelizować, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Uważać na temperaturę, aby nie była zbyt wysoka, gdyż karmel się zrobi gorzki.

Gdy płyn w większości odparuje posypać orzechy 1/3 mieszanki cukrów i ponownie dokładnie wymieszać, robić to tak długo, aż cukier zacznie sie zbrylać na migdałach.

Należy mieszać na tym etapie cały czas, gdyż zależy nam na dokładnym obtoczeniu orzechów.

Jeśli zauważymy, że porcja cukru dostatecznie się zintegrowała z całością, możemy dosypać pozostały cukier i takk długo prażyć/obsmażać wszystko na suchej patelni, aż zaczną wyglądać jak te na zdjęciach.

Gotowe orzechy wysypać na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i porozdzielać za pomocą 2 widelców. Uwaga! Gorące w środku!

Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

Jeśli cukier z zewnątrz nie będzie wystarczająco chrupiący, należy wstawić blachę z uprażonymi orzechami do nagrzanego do 200° C piekarnika na 5-7 minut.


Gotowe!


prażone migdały (orzeszki)
prażone migdały (orzeszki)



prażone migdały (orzeszki)
prażone migdały (orzeszki)




prażone migdały (orzeszki)
prażone migdały (orzeszki)




2 komentarze:

  1. Te cuda z jarmarków mnie zawsze kusiły! Muszę w końcu sama zrobić bo kupnych się nie doczekam heh ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj kuszą, kuszą, niestety są rownież dość drogie, a robiąc je w domu możemy mieć 3x tyle chrupania za ta samą cenę

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS