czwartek, 5 listopada 2015

placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką z orzechów laskowych

Pflaumenkuchen mit Haselnuss- Streuseln*
Są ŚLIWKI! Jak w tytule- placek drożdżowy, dość zwyczajny, nie ukrywam, nie powalił mnie na kolana, dla miłośników ciepłego drożdżowego ciasta jak znalazł. Został oczywiście skonsumowany ze smakiem i kubkiem ciepłego kakao, w chłodny wieczór stanowił miłe zakończenie dnia, smaki rodem z wakacyjnej kuchni. Ciasto łatwe do wykonania, powinno się udać bez problemu, lekko aromatyczne, mało słodkie, sprężyste, najsmaczniejsze pierwszego dnia!

drożdżowe ze śliwkai



składniki ciasto na blaszkę:

(robiłam z połowy składników)

  • 200ml letniego mleka,
  • 15g suszonych drożdży,
  • 30g cukru,
  • 500g mąki pszennej chlebowej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 jajka M,
  • 50g miękkiego masła,
  • 600g śliwek bez pestek + 3 Łyżek soku z cytryny,

składniki na kruszonkę:

  • 80g masła,
  • 160g mąki,
  • 80g cukru (możecie dodać więcej jeśli lubicie słodkie),
  • 1 żółtko,
  • 80g mielonych orzechów laskowych,
  • cukier puder do oprószenia


sposób wykonania ciasta:

Wymieszać w misie mąkę z drożdżami, cukrem i solą, zrobić wgłębienie w środku.
Do wgłębienia wlać mleko, dodać jajka i rozbełtać widelcem.
Wymieszać wszystkie składniki, a następnie zagnieść na jednolite ciasto.
Dodać masło i tak długo zagniatać, aż ciasto zacznie samo odchodzić od ścianek misy.
Polecam użyć do ugniatania miksera stacjonarnego z hakiem (odradzam mikser ręczny- może się przegrzać i spalić).
Uformować ciasto w kulę, umieścić w oprószonej mąką misie i przykryć folią spożywczą lub sterylną ściereczka.
Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Po godzinie wyrastania nagrzać piekarnik do 175°C.
Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki wymieszać z sokiem z cytryny.
Wykonać kruszonkę umieszczając składniki w misce i rozcierać między dłońmi aż do uzyskania optymalnej konsystencji mieszając przy tym jednolicie składniki.
Ciasto rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem, można sobie pomóc nieco wałkiem. Na cieście porozkładać śliwki, otworami do góry (jak na zdjęciu), posypać całość w miarę równomiernie kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, na środkowym poziomie piekarnika.
Upieczone ciasto studzić na kratce i oprószyć obficie cukrem pudrem.
*Przepis pochodzi z książeczki:”Obst- & Blechkuchen” media Verlag.

placek ze śliwkami 


placek ze śliwkami i kruszonką


placek ze śliwkami i kruszonką


placek ze sliwkami


placek ze śliwkami i kruszonką


placek ze sliwkami


3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyk, a jaki przepyszny <3 Obowiązek każdej jesieni :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS