piątek, 20 listopada 2015

pierniczki z czekoladą i nutą pomarańczy


Zrobiło się zimno, ja dalej pociągam nosem (poważnie!), coraz więcej danielków tu i tam migoce w blasku świec. Za oknem zimno i deszczowo, brrrrr, czas na pierwsze pierniczki!
Pełne aromatu z czekoladą, otoczone niezastąpioną nutą pomarańczy, doskonałe teraz i za miesiąc ;).
Nieskomplikowane, a pyszne jak żadne inne.


pierniki
pierniczki z czekoladą




składniki na około 24 pierniczki:
  • 100 g kuwertury czekoladowej,
  • 2 niewoskowane pomarańcze,
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 170 g mąki,
  • 4 jaja (białka i żółtka osobno),
  • 250 g cukru,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 140 g migdałów pokrojonych w „zapałki”,
  • 140 g mielonych orzechów laskowych,
  • 2 szczypty mielonego cynamonu,
  • szczypta soli,

oraz:
  • 140g cukru pudru+ 80 ml gorącej wody,
  • 24 okrągłe opłatki (7cm Ø)
  • opcjonalnie płatki migdałów do dekoracji,





sposób przygotowania:


Nagrzać piekarnik do 170°C (termoobieg).

Wyłożyć blaszki papierem do pieczenia.

Kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.

Pomarańcze sparzyć, wytrzeć do sucha i zetrzeć z nich skórę, tarką o drobnych oczkach (pominąć albedo- białe).

Posiekać drobno kandyzowaną skórkę cytrynową.

Mąkę przesiać z cynamonem oraz mielonymi goździkami jak i solą.

Białka ubić na sztywno.

Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.

Wmieszać do żółtek mielone migdały oraz orzechy laskowe, a następnie kolejno mąkę, skórkę pomarańczową, kandyzowaną skórkę z cytryny, a na koniec kuwerturę czekoladową.

Na sam koniec delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki ubita pianę z białek.

Gotową masę rozłożyć porcjami na opłatkach, wyrównać, ułożyć płatki migdałów i wstawić do nagrzanego piekarnika na czas około 15 minut.

Upieczone pierniczki odłożyć do całkowitego przestudzenia.

Zagotować cukier z wodą i polukrować przestudzone pierniczki, odłożyć następnie do wyschnięcia.

Przechowywać w szczelnym pojemniku.

pierniki
pierniczki z czekoladą



pierniki
pierniczki z czekolada



*przepis z drobnymi zmianami od Franziski Schweiger




4 komentarze:

  1. Ta nuta pomarańczy dla mnie jest tu zbędna ;) Ale i tak bym zjadła, boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez pomarańczy nie byłoby już takkiej charakterystycznej nutki :(.

      Usuń
    2. Bez pomarańczy nie byłoby już takkiej charakterystycznej nutki :(.

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS