wtorek, 3 listopada 2015

Luisiana crunch cake

Przepadam z przepisami na wypieki z różnych stron Świat, uwielbiam je odkrywać, smakować tradycyjnych smaków z regionów, których może nigdy nie odwiedzę, daje mi to okazję na doznanie danego miejsca za pomocą zmysłu smaku. Dziś chciałabym zabrać Was w podróż do LUISIANY!
„Luisiana crunch cake” jest klasykiem (podobno), wiórki kokosowe dają ten „crunch”. Z mojej perspektywy jest to pyszne, słodkie ciasto ucierane z kokosem i wiórkami kokosowymi, jest BAAARDZO słodkie, dla mnie aż zanadto, a lubię słodkie. Najlepiej komponuje się z filiżanką kawy lub gorzkiej herbaty. Przepis pochodzi od „Little Spice Jar”, przetłumaczyłam go na nasze Europejskie jednostki miary.
Zapraszam na wycieczkę w kierunku bagnistych terenów Luisiany :).


luisiana crunch cake




składniki na okrągłą formę z kominem:

  • ¼ szklanki drobnego cukru,
  • ¼ szklanki słodzonych grubo tartych płatków kokosowych,
  • 390g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 227g masła
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 350g drobnego cukru,
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej,
  • 60g jogurtu greckiego,
  • 1 Łyżka extraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 220g maślanki


składniki na gęstą cukrową polewę:



  • 250g cukru pudru,
  • 4 Łyżki masła (rozpuszczonego)
  • 3 Łyżki mleka skondensowanego,
  • ½ Łyżki extraktu waniliowego,
  • 2 Łyżki soku z cytryny

ponadto:



  • prażone wiórki kokosowe
  • masło do formy



sposób przyrządzenia ciasta:



Formę wysmarować cienko masłem, wysypać ¼ szklanki drobnego cukru, na to równomiernie rozłożyć grubsze wiórki kokosowe.

Nagrzać piekarnik do 175°C.

W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na białą puszysta masę. Wrzucić kolejno po jednym jajku, dodając następne dopiero po dokładnym zmiksowaniu poprzedniego.

Dodać do zmiksowanego masła jogurt grecki, extrakt waniliowy i sok cytrynowy.

Do mixu maślano- jajecznego dodać mieszankę mączna w 3 turach na zmianę z maślanką, zaczynając i kończąc mąką. Nie miksować na zapas. Po dodaniu ostatniej porcji mąki mieszać szpatułką.

Przelej ciasto do formy, upewnij się, że jest rozłożone równo.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na dolnym poziomie i piecz 40- 60 minut, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w formie do ostudzenia na około 20 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem lukru.
Po lekkim przestudzeniu przeciągnij delikatnie nożem wzdłuż wewnętrznej części formy (radzę jednak użyć czegoś, co nie porysuje formy) upewniając się przy tym, że nic nie przywarło do formy.
Przyłóż talerz/paterę do dna formy i szybkim ruchem przytrzymując jednocześnie formę odwróć ją do góry nogami, tak, żeby ciasto znalazło się na środku talerza/patery.
Jeszcze ciepłe ciasto pokryj z wierzchu lukrem przygotowanym według przepisu niżej, lukier jest gęsty, należy go rozsmarować nożem lub szpachelką. Posypać jeszcze klejący lukier prażonymi wiórkami kokosa.
Poczekać aż lukier nieco stężeje (około 20 min)

Można podawać ciepłe, 

Bon Appetit :)!

sposób przygotowania sweet and tangy glaze:



Bardzo prosto !

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na polewę, najlepiej za pomocą mieszadła do ucierania. Gotowa polewa jest gęsta i jednolita.



ciasto z luizjany

luizjana crunch cake

luizjana crunch cake


1 komentarz:

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS