Przepadam z przepisami na wypieki z
różnych stron Świat, uwielbiam je odkrywać, smakować
tradycyjnych smaków z regionów, których może nigdy nie odwiedzę,
daje mi to okazję na doznanie danego miejsca za pomocą zmysłu
smaku. Dziś chciałabym zabrać Was w podróż do LUISIANY!
„Luisiana crunch cake” jest
klasykiem (podobno), wiórki kokosowe dają ten „crunch”. Z mojej
perspektywy jest to pyszne, słodkie ciasto ucierane z kokosem i
wiórkami kokosowymi, jest BAAARDZO słodkie, dla mnie aż zanadto, a
lubię słodkie. Najlepiej komponuje się z filiżanką kawy lub
gorzkiej herbaty. Przepis pochodzi od „Little Spice Jar”,
przetłumaczyłam go na nasze Europejskie jednostki miary.
Zapraszam na wycieczkę w kierunku
bagnistych terenów Luisiany :).
luisiana crunch cake |
składniki
na okrągłą formę z kominem:
-
¼ szklanki drobnego cukru,
-
¼ szklanki słodzonych grubo tartych płatków kokosowych,
-
390g mąki pszennej,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
-
227g masła
-
1/3 łyżeczki soli,
-
350g drobnego cukru,
-
4 duże jajka w temperaturze pokojowej,
-
60g jogurtu greckiego,
-
1 Łyżka extraktu waniliowego,
-
1 łyżeczka soku z cytryny,
-
220g maślanki
składniki na gęstą cukrową polewę:
-
250g cukru pudru,
-
4 Łyżki masła (rozpuszczonego)
-
3 Łyżki mleka skondensowanego,
-
½ Łyżki extraktu waniliowego,
-
2 Łyżki soku z cytryny
ponadto:
-
prażone wiórki kokosowe
-
masło do formy
sposób przyrządzenia ciasta:
Formę wysmarować cienko masłem,
wysypać ¼ szklanki drobnego cukru, na to równomiernie rozłożyć
grubsze wiórki kokosowe.
Nagrzać piekarnik do 175°C.
W średniej misce wymieszać mąkę
z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na białą
puszysta masę. Wrzucić kolejno po jednym jajku, dodając następne
dopiero po dokładnym zmiksowaniu poprzedniego.
Dodać do zmiksowanego masła jogurt
grecki, extrakt waniliowy i sok cytrynowy.
Do mixu maślano- jajecznego dodać
mieszankę mączna w 3 turach na zmianę z maślanką, zaczynając i
kończąc mąką. Nie miksować na zapas. Po dodaniu ostatniej porcji
mąki mieszać szpatułką.
Przelej ciasto do formy, upewnij
się, że jest rozłożone równo.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na
dolnym poziomie i piecz 40- 60 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika
i odstaw w formie do ostudzenia na około 20 minut. W tym czasie
zajmij się przygotowaniem lukru.
Po lekkim przestudzeniu przeciągnij
delikatnie nożem wzdłuż wewnętrznej części formy (radzę jednak
użyć czegoś, co nie porysuje formy) upewniając się przy tym, że
nic nie przywarło do formy.
Przyłóż talerz/paterę do dna
formy i szybkim ruchem przytrzymując jednocześnie formę odwróć
ją do góry nogami, tak, żeby ciasto znalazło się na środku
talerza/patery.
Jeszcze ciepłe ciasto pokryj z
wierzchu lukrem przygotowanym według przepisu niżej, lukier jest
gęsty, należy go rozsmarować nożem lub szpachelką. Posypać
jeszcze klejący lukier prażonymi wiórkami kokosa.
Poczekać aż lukier nieco stężeje
(około 20 min)
Można podawać ciepłe,
Bon Appetit
:)!
sposób przygotowania sweet and tangy glaze:
Bardzo prosto !
Wymieszać dokładnie wszystkie
składniki na polewę, najlepiej za pomocą mieszadła do ucierania.
Gotowa polewa jest gęsta i jednolita.
ciasto z luizjany |
Chyba bym je polubiła;)
OdpowiedzUsuń