środa, 11 listopada 2015

ciasteczka z mąką orkiszową, orzechami i czekoladą


Może zwróciliście uwagę, że miałam sporą przerwę w blogowaniu. Przerwa niekoniecznie z własnego wyboru, gdyż będąc na krótkim urlopie przywiozłam sobie jakiegoś okropnego wirusa, który jakoś nie chciał mnie opuścić, ale jest już lepiej, więc z radością mogę powrócić do pieczenia :).
Dziś mam dla Was ciasteczka z mąką orkiszową, orzechami i czekoladą, które bazują na istniejącym już na blogu przepisie.

To co pyszne, stało się jeszcze lepsze!

Zabierzcie się za expresowe pieczenie, jeśli w Waszych ciasteczkowych- puszeczkach zagościło echo ;). Kilka takich ciasteczek dobrze mieć zawsze pod ręką np. do herbatki z dzikiej róży, gdy robi się na dworze nieprzyjemnie zimno.



ciasteczka z czekoladą i orzechami
ciasteczka z mąką orkiszową



składniki na 4 duże blaszki ciastek:


  • 250 g. masła w temperaturze pokojowej,
  • 0,5 szkl. cukru brązowego,
  • 1 duże jajko,
  • 1 Ł. extraktu waniliowego lub cukier waniliowy (1 op.),
  • 0,25 ł. soli
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 0,5 ł. sody,
  • 0,5 ł. proszku do pieczenia,
  • 100g czekolady posiekanej,
  • 1 szkl, orzechów włoskich




sposób przygotowania:


Masło utrzeć za pomocą miksera na białą puszystą masę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier.

Dalej ubijając dorzucić jajo oraz sól jak i extrakt.

W osobnym naczyniu przesiać mąki z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Wrzucić stopniowo do masy maślano- jajecznej i dokładnie wymieszać.

Czekoladę oraz orzechy posiekać w dość duże kawałki. (0,5 cm. x 0,5 cm.).
Dorzucić do ciasta i wymieszać.

Schłodzić ciasto przez około 0,5 godziny w lodówce.

Nagrzać piekarnik do 200 °C

Po schłodzeniu odrywać z ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. (około 8 ciastek na blaszkę).

Ciastka spłaszczyć łyżką zamoczoną w zimnej wodzie.

Piec około 13 minut, do lekkiego zbrązowienia brzegów.

Ciastka zdejmować z blaszki i odkładać na kratownicę do całkowitego ostudzenia.


Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



ciasteczka z mąką orkiszową
ciasteczka z mąką orkiszową



ciasteczka z mąką orkiszową
ciasteczka z mąką orkiszową




ciasteczka z czekoladą
ciasteczka z mąką orkiszową




1 komentarz:

  1. Świetne! Takie ciastka można dodać do granoli i mamy ciasteczkową granolę! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS