sobota, 2 lipca 2016

tarta z truskawkami, marcepanem i bezową czapą


Przepis na szybkie ciasto na tartę Aurélie przypadł mi sowicie do gustu i obecnie jest moim No.1!
Pozwoliłam sobie tym razem odrobinkę go przerobić, może nie sam przepis, a metodę przygotowania, co pozwoliło na uzyskanie cieniutkiego i kruchutkiego spodu do tarty.

Czerwiec – miesiąc truskawek dobiegł końca, ukoronowałam więc królową owoców bezową czapą, która cudnie się prezentowała przed suszeniem,skrywając truskawkowo - marcepanowe wnętrze.
Tarta bardzo słodka, z kwaskowatymi porzeczkami mogłaby chyba nawet być jeszcze lepsza, ale mimo to niczego sobie, a przy tym jak fajnie się prezentuje :). dla fanów truskawek, bezy i marcepanu takich jak ja będzie w sam raz ;).


trata
trata

składniki na spód do tarty Ø 22 cm:

  • 125g masła,
  • 250g mąki pszennej tortowej,
  • 60g drobnego cukru,
  • 40g mąki migdałowej,
  • 1 jajo od szczęśliwej kury biegającej beztrosko po obejściu,
  • 1 laska wanilii,
  • szczypta soli


nadzienie:

  • 200g truskawek odszypułkowanych,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 150g marcepanu,

bezowa czapa:

  • 2 duże białka (L),
  • szczypta soli,
  • 125g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,





Zanim zabierzecie się za przygotowanie tarty z tego przepisu, a także jakiegokolwiek innego ciasta, deseru z użyciem jajek upewnijcie się, czy jajka są wystarczają czyste. Jeżeli macie możliwość, to zawsze używajcie jajek od kur z bezpiecznych źródeł, czyli od ludzi, którym możecie zaufać.
My budujemy świat wokół siebie, dając sobie prawo do szczęścia nie odbierajmy go innym, kurki biegające radośnie po obejściu składają lepsze jajka, z których wychodzą lepsze, pyszniejsze, piękniejsze wypieki ;).



sposób przygotowania ciasta na spód do tarty:


Mąkę pszenną, migdałową, cukier, ziarenka z wanilii jak i sól wymieszać.
W mieszance zrobić wgłębienie, do którego należy włożyć posiekane masło oraz jajko.

Ze składników zagnieść jednolite ciasto, które należy spłaszczyć między dwoma płatami papieru do pieczenia i schłodzić przez 4 godziny w lodówce

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie.

Ciasto delikatnie przełożyć za pomocą wałka do przygotowanej formy.

Formę szczelnie wyłożyć ciastem lekko dociskając, nadmiar odciąć ostrym nożem.

Ponakłuwać kilkanaście razy widelcem.
Przykryć płatem papieru do pieczenia i obciążyć (kulkami ceramicznymi, grochem, fasolą, ryżem, czy co tam stosujecie…)

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut na ślepo.

Po 10 minutach usunąć papier do pieczenia z obciążeniem i wstawić ponownie na 10 minut do piekarnika.

Upieczony spód do tarty odłożyć do wystudzenia.




nadzienie:



Umyte i odszypułkowane truskawki przekroić na połówki.

Truskawki oprószyć mąką ziemniaczaną i delikatnie w niej obtoczyć.

Poukładać owoce na spodzie do tarty.

Marcepan rozwałkować na oprószonym cukrem pudrem papierze do pieczenia.

Przykryć marcepanem truskawki poukładane na spodzie od tarty.


Sposób przygotowania bezowej czapy:

Piekarnik nastawić na termoobieg poniżej 100°C.

Białka umieścić w suchej, idealnie czystej misce i wraz ze szczyptą soli rozpocząć powolne ubijanie.

Gdy zaczną pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza zwiększyć tempo ubijania do maksimum.

Gdy piana stanie się jednolita i zwarta rozpocząć stopniowe dodawanie przesianego cukru pudru, malutkimi porcjami (Łyżkami).

Ubijać aż do uzyskania gęstej, białej, sztywnej bezy.

Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubić.

Masa bezowa powinna być zwarta, gładka, biała i lśniąca.

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy.
Wyciskać na kołderkę marcepanową małe porcje masy bezowej.

Z pozostałej masy bezowej można zrobić np. beziki, doskonałe beziki!
Wystarczy wyciskać porcyjki masy w sporych odstępach od siebie na płat papieru do pieczenia.
Tartę wsunąć na środkowy poziom piekarnika i suszyć około 3 godzin od czasu do czasu uchylając drzwiczki po 1,5h.

Jeżeli wolicie piankę bezową wystarczy suszyć krócej.



Przechowywać w suchym miejscu.

trata z truskawkami
trata





tarta z owocami




tarta z owocami
tratra z owocami




2 komentarze:

  1. Jest przepiękna! Jak tu być na diecie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję NATALIE! :)
      Najlepiej na diecie być dożywotniej z wyjątkami na małe słodkości ;>

      Usuń

Podziel się swoim pomysłem :)

DRUKUJ PRZEPIS