tag:blogger.com,1999:blog-27532951011775948852024-03-13T03:25:03.494-07:00piecze się Z miłości do pyszności !piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.comBlogger113125tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-77602736775935976422017-09-09T05:24:00.001-07:002017-09-09T05:24:41.770-07:00Torcik z galaretką winogronową na bazie agar- agar „in vino veritas”Torcik na biszkopcie wiedeńskim z aksamitnym kremem i galaretką na bazie agar-agar.Mówi się, że gdy życie daje ci cytryny, należy robić z nich lemoniadę, gdy daje Ci kiść dorodnych, burgundowych soczystych winogron...wiadomo- nic innego jak zjeść! A co, gdy daje Ci dużo takich dorodnych soczystych kiści, a właściwie małą plantację ? ;D Taką właśnie niespodzianką życie mnie piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-32135585719696242062017-07-30T09:36:00.000-07:002017-07-30T09:36:03.259-07:00sernik na zimno OREO (z dodatkiem agar-agar)
Panuje
obecnie piękne lato, pszczółki pracują, kwiaty kwitną w pełnej
okazałości i dorodne porzeczki błyszczą na słońcu. Podczas gdy
mąż dzielnie walczy z trawnikiem, który już bardziej zaczyna
przypominać łąkę kwietną (co mi osobiście nie przeszkadza) ja
wolę sporządzić coś chłodnego, pysznego i kremowego czym
będziemy mogli się raczyć, gdy już trawa i chwasty dostaną nowy
Look.
Kiedyś
piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-7197612618635723612017-07-12T08:52:00.000-07:002017-07-12T08:52:10.153-07:00babeczki z czarnymi porzeczkami i kremem
Miało dziś nie być
posta, a jednak jest.
Krem niewyjściowo pokrył babeczki i
miałam duże obiekcje, czy upubliczniać niniejszy
przepis.
Postanowiłam go jednak umieścić na blogu, gdyż
przepis sam w sobie jest w porządku, jedynie mój warsztat zawiódł
(upał dopomógł tragedii), jednak pewna jestem, że wasze pirueciki
z kremu będą idealne!
Przepis jak najbardziej aktualny właśnie
teraz, gdy gałązki piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-66619334038132467952017-07-01T03:54:00.000-07:002017-07-01T03:54:20.953-07:00 tarta porzeczkowa z białą czekoladą
Piękna
pogoda sprzyja porzeczkom, gałązki uginają się od ich
liczebności, ale na ich wykorzystanie na szczęście nie brakuje
pomysłów.
Dzisiejsza
tarta powstała spontanicznie ze składników, które aktualnie
wymagały spożycia.
Nie
mogłam się oprzeć pokusie zrobienia zdjęcia- porzeczki w blasku
zachodzącego słońca wyglądały jak maleńkie szklane
murmelki.
Spód
na tartę wykonany jest z piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-62488865882712370052017-06-17T04:41:00.001-07:002017-06-17T04:41:49.579-07:00biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Kartony
jeszcze nie są do końca wypakowane (przeprowadzałam się), meble
nie do końca poskręcane, ale chęć upieczenia pysznego, lekkiego,
truskawkowego ciasta przewyższa wszelkie inne pragnienia, gdy sezon
truskawkowy w pełni.
Biszkopt
z truskawkami i bitą śmietaną jest dla mnie synonimem lata w domu
rodzinnym, synonimem poczucia szczęścia i radości w ciepły,
słoneczny dzień.
Mama
robiła go piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-61540114921250872802017-02-01T10:00:00.000-08:002017-06-17T04:49:15.826-07:00Stollenkonfekt
Witam
Was szanowni miłośnicy pysznego jedzenia po dłuższej przerwie w 2017 roku! Niby tylko
zmiana kalendarza na ścianie, ale jednak gdzieś tam przyświeca
myśl, że nadszedł nowy rok, nowe możliwości, nowe nadzieje…nowe
siły, tak jakby to w poprzednim wszystko nie było równie możliwe,
a jednak- jest jakoś inaczej, jakoś lepiej.
Kolejny
przykład siły nastawienia ludzkiego umysłu…
...koniec
piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-31695720188832983232016-12-30T08:49:00.001-08:002016-12-30T09:06:25.667-08:00spekulatius
Okres przesytu świątecznego dobiega powolnego końca. Puszki z ciastkami zaczynają pokazywać swoje dawno niewidziane denko, wybór pyszności do herbatki staje się coraz mniejszy a wciąż w powietrzu czuć nutkę tajemniczości i wciąż na zewnątrz zimno, a w domowych kącikach tak przytulnie, ciepło i miło.
Grudzień pachnie dla mnie jak ciasteczka spekulatius, jednoznacznie w grudniu smakują najlepiejpiecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-32238770552511333852016-12-24T04:43:00.002-08:002016-12-30T09:09:36.852-08:00Spitzbuben
Nastała chwila ciszy i spokoju, lubię to uczucie, gdy wiem, że wszystko jest na swoim miejscu i działa zgodnie z planem. Tę chwilę zaplanowałam i ciesze się, że mogę poświęcić ją teraz pisaniu posta. Może są wśród Was tam, po drugiej stronie również tacy, którzy jeszcze mają chwilę ciszy i spokoju i coś by pysznego upiekli, ale jeszcze nie wiedzą czym to miałoby być.
Może Spitzbubenpiecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-70857212740771495452016-12-18T03:30:00.000-08:002016-12-30T09:10:15.003-08:00orzechowe trójkąty- Nussecken
Jeżeli lubicie smak prażonych orzechów w karmelu na kruchym spodzie, to ten wypiek okaże się dla Was strzałem w 10-kę. Całość jest pieczona w dużej blaszce a po ostudzeniu kojona ostrym nożem na dowolnej wielkości trójkąty. Wykonanie jest proste, choć należy uważać na gorącą masę karmelową, co przecież jest w kuchni oczywiste.
Wypiek bardzo popularny na terenie Niemiec, dostępny przez cały rok piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-44419242153296614902016-12-14T08:30:00.001-08:002016-12-14T08:30:40.416-08:00Marcepanowe (migdałowe) ELIZY
O
mojej słabości do eliz nie
muszę chyba pisać już ani słowa. W zeszłym roku byliśmy
na Weinachtsmarkcie w
Norymberdze i miałam okazję przekonać się, jak powinny smakować
prawdziwe Elizy, według tej pamięci kubków smakowych sporządziłam
również następujący przepis. Oryginalne Elizy migdałowe pokrywa jedynie cienka warstwa lukru oraz obrane migdały. W piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-29530630886355437712016-12-03T01:22:00.001-08:002016-12-03T01:22:51.921-08:00HusarenkrapfenW szybkim tłumaczeniu na język polski są to :”husarskie pączki”. Przepis na te małe, okrągłe, kruche, orzechowe ciasteczka z galaretką porzeczkową pochodzi kolejny raz z moich własnych prarodzinnych zbiorów. Pozyskany został tak jak przepis na Vanillekipferl od żony niemieckiego młynarza około ćwierć wieku temu (fajnie brzmi ;D ). Husarenkrapfen pieczone są piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-63753485966282706502016-11-27T05:10:00.001-08:002016-11-27T05:10:05.979-08:00 Vanillekipferl
Vanillekipferl,
to nic innego jak bardzo kruche rogaliki orzechowe z wyraźnie
wyczuwalnym smakiem wanilii. Piekę je, od kiedy sięgam pamięcią
zawsze w okresie jesienno –
zimowym.
W domu nie piekliśmy raczej pierniczków na święta, ale TE małe,
kruche bialutkie cudeńka musiały być i były zawsze pochowane w
puszeczkach. Pamiętam doskonale jak moja mama jeszcze w okresie
wielkanocnym piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-42677913376559547022016-11-12T00:46:00.000-08:002016-11-12T00:46:30.375-08:00gofry belgijskie jak z Liége
Gdy
na zewnątrz zimno i mokro, w środku musi być przytulnie,
dom powinien przecież być oazą dla ciała i duszy a przy
zimnie nawet posiłki mogą być nieco bardziej kaloryczne. Atmosferę
ogrzewam świeczkami zapachowymi i herbatkami z imbirem oraz cytryną
do tego serwuję gofry, takie belgijskie z Liége, rzekomo
najprawdziwsze. Przyznaję, że jedynie ciasto francuskie ma w sobie
podobnąpiecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-59347755288392999762016-10-18T08:39:00.001-07:002016-11-13T02:07:19.702-08:00drożdżówki- ślimaczki dyniowe z orzechami i cynamonem
Sezon
dyniowy w pełni, jeśli zostało Wam nieco purée dyniowego i
nie wiecie jak je spożytkować polecam wykonanie pięknie
pachnących drożdżówek z orzechami i cynamonem.
Sprawdzą się doskonale przy obecnej pogodzie, rozgrzeją od środka
dzięki cynamonowi, dostarczą Magnezu i wzmocnią dzięki orzechom.
Pięknie żółty kolor jest ich dodatkowym atutem, zwłaszcza teraz
gdy przy słocie piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-92042987677469568012016-10-06T11:17:00.000-07:002016-11-13T02:02:10.981-08:00pączki z powidłami śliwkowymi i cynamonem
Pączki najprawdopodobniej zna każdy, w takiej czy innej postaci od czasu do czasu pojawiają się tu i ówdzie.
Ostatnio przeczytałam w książce kucharskiej brytyjskiego autora, że wywodzą się z Polski, z czym jestem skora się zgodzić. W innej publikacji niemieckiego autora trafiłam na wzmiankę, że wywodzą się z jadłospisu germańskich plemion- jakoś mnie ta „informacja” nie zdziwiłapiecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-61896056596102124212016-10-01T07:16:00.001-07:002016-11-13T02:02:45.310-08:00Pumpkin pie z kajmakiem pod kremową czapą
Przy szarlotkach i
plackach ze śliwkami nie może zabraknąć jesienią wypieków z
dynią.
W tym roku nie mogłam się już doczekać smaku
tradycyjnego pumpkin paj, gdy jednak byłam w trakcie
łączenia poszczególnych składników nadzienia, uświadomiłam
sobie, że zapomniałam kupić słodzone mleczko skondensowane.
Czym prędzej poprosiłam córkę, aby wyskoczyła je kupić,
pozostało 15 minut piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-17561670910560722562016-09-24T07:58:00.001-07:002016-11-13T02:07:47.195-08:00 małe szarlotki
Gdy
życie daje
Ci jabłka, piecz ciasta ;D.
Dostaliśmy
ostatnio od naszej sąsiadki całą skrzynkę pysznych, niepryskanych
jabłek. Najchętniej zjedlibyśmy wszystkie, ponieważ o TAKIE
jabłka ostatnio coraz ciężej, jednak nie jesteśmy w stanie ich
spałaszować, dlatego piekę szarlotki.
Przez
kilka dni pojawiały się u nas ulubione szarlotki mojego męża z
TEGO przepisu- dostępnego już od jakiegośpiecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-17792192879509283942016-09-18T02:29:00.001-07:002016-11-13T02:08:05.145-08:00CIASTO bananowe – kruszonkowe
prawidłowa nazwa brzmi:
Banana Bread Crumb Cake
Zgodnie
z moim pragnieniem, kilka ciepłych i słonecznych dni jeszcze się
znalazło, wystarczyło czasu, by pożegnać pachnące lato.
Kalendarzowa jesień już wyraźnie podkreśla swoje istnienie, dziś
taki deszczowy, zimny, wietrzny dzień, brrrr…
Do
rozgrzewającej herbatki imbirowej mam dziś dla Was pyszne ciasto z
bananami. piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-68263148883922404792016-09-06T09:59:00.001-07:002016-11-13T02:08:27.309-08:00Ciasto z jabłkami i grysikiem- Apfel- Grießkuchen
Okres
wakacyjny u dzieci dobiegł końca, powrót do szkół, przedszkoli,
pracy i tym samym codziennych obowiązków. W tym roku choć lato
było wyjątkowo piękne nie odnalazłam się w nim, było obok,
jakoś przepłynęło koło mnie i nie zdążyłam się w nim w pełni
zanurzyć, trudno to wyjaśnić.
Lato
jest dla mnie synonimem leżenia na trawie i słuchania łanów zbóż
uginających się pod naporem ciepłego wiatru,piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-40864114996374602222016-08-02T02:21:00.002-07:002016-11-13T02:06:57.117-08:00malinowa pianka na bazie agar
biszkopt z mąką kukurydzianą, malinową pianką i galaretką na bazie agaru
Od
jakiegoś już czasu nie jem mięsa, żyję i ciesze się świetnym
zdrowiem. Zwróciło moją uwagę, że mam więcej energii i jestem o
wiele szczęśliwsza teraz. Nie chcę nikogo nakłaniać do zmiany
sposobu odżywiania, lecz jedynie pragnę się podzielić czymś, co
zwróciło moją uwagę. W związku z powyższym również w
wypiekach piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-18344472487654283562016-07-17T06:39:00.000-07:002016-11-13T02:09:20.304-08:00Torcik Agnes Bernauer
Geneza
tortu sięga 1435 roku, w którym to roku został wszczęty proces
przeciw Agnes Bernauer (ur. 1411) posądzanej o praktykowanie czarnej
magii. Została skazana na utopienie w Dunaju. Jej tragiczna śmierć
pozostawiła swoje piętno w rysie historycznym Bawarskiego
miasteczka Straubing, gdzie na jej cześć powstał w cukierni
Krönner tort migdałowo-bezowy.
Tort
do dziś jest produkowany w tej piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com894315 Straubing, Niemcy48.8777333 12.58015380000006248.7941993 12.418792300000062 48.9612673 12.741515300000062tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-34622870122683509702016-07-09T23:32:00.000-07:002016-11-13T02:09:58.231-08:00babeczki kakaowe z kremem i truskawkami
Zwlekałam
trochę z tym przepisem, przepraszam, jeśli ktoś na niego czekał,
ale czasem tak jest gdy do kilku minut doda się kilka minut i raptem
mija cała doba, kolejna doba i kolejna.
Babeczki z poniższego przepisu smakują jak małe „murzynki”, są kakaowe i wilgotne, krem
zupełnie naturalny i niezmącony smakami, czysta śmietanka,
truskawki koronują całość i nadają wyrazistości.
Ja lubię, piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-73001742901540226132016-07-02T00:16:00.000-07:002016-11-13T02:10:41.619-08:00tarta z truskawkami, marcepanem i bezową czapą
Przepis
na szybkie ciasto na tartę Aurélie
przypadł mi sowicie do gustu i obecnie jest moim No.1!
Pozwoliłam
sobie tym razem odrobinkę go przerobić, może nie sam przepis, a
metodę przygotowania, co pozwoliło na uzyskanie cieniutkiego i
kruchutkiego spodu do tarty.
Czerwiec
– miesiąc truskawek dobiegł końca, ukoronowałam więc królową
owoców bezową czapą, która cudnie się prezentowała piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-41957699065911553902016-06-27T10:38:00.002-07:002016-11-13T02:11:32.794-08:00tarta truskawkowo- migdałowa z Créme patissiére
Ze
wszystkich letnich ciast najbardziej z TĄ porą roku kojarzy mi się
właśnie TA tarta. Przepis odnalazłam na blogu kulinarnym francuski
Aurélie
Bastian,
która z
ziemi niemieckiej prowadzi swój blog: franzoesischkochen.de.
Przepis
wydawał się tak wspaniale prosty i zachęcający, że postanowiłam
go przy pierwszej lepszej okazji przetestować. Ciasto nie wymaga
chłodzenia, a mimo to jest idealniepiecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-2753295101177594885.post-73288057952187536422016-06-20T09:31:00.001-07:002016-11-13T02:12:13.964-08:00Charlotte z kremem bazyliowo- limonkowym
Z miłości do pyszności piekę i chłodzę w swoim małym laboratorium, ale codzienna degustacja niekoniecznie jest dobra dla mojego ciała jak i ciał osób, dla których „czaruję”. W związku z powyższym staram się korzystać z produktów jak najbardziej naturalnych, najlepiej takich, które sama sobie uprawię lub pozyskanych z "bezpiecznych" źródeł :).
Za bazylią bardzo przepadam, uwodzi mnie jej piecze sięhttp://www.blogger.com/profile/06519087446050069086noreply@blogger.com4